Crna Kronika

Istraživanje

Splitsko-dalmatinska županija prednjači po broju mladih koji piju i drogiraju se

Splitsko-dalmatinska županija prednjači po broju mladih koji piju i drogiraju se

Tinejdžeri u Splitsko-dalmatinskoj županiji opijaju se i drogiraju više od svojih europskih vršnjaka. Pokazalo je to posljednje istraživanje županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koje se provodi svake četiri godine na uzorku od 2.000 15-godišnjaka.

"Ono što je nas stvarno začudilo je da 28% mladih koristilo neka ljepila, sredstva za otapanje ili nešto slično tome. Jednostavno nam nije jasno jesu li mladi krivo shvatili pitanje, iako se ne može krivo shvatiti pitanje, ili se nešto događa vani, a da stručne razvojne službe i stručnjaci još uvijek ne znaju o čemu se radi", rekla nam je sociologinja Roberta Matković koja je sudjelovala u istraživanju.

Matković dodaje kako su podaci poražavajući i na razini cijele Hrvatske. Veća dostupnost i male cijene novih vrsta opijata poput osvježivača zraka uzrok su ovim podacima, unatoč kvalitetnom preventivnom programu koji se provode.

"Koliko su dostupne cigarete, koliko je dostupan alkohol? To je vrlo lako i lako, nema tu neke velike teškoće. Mi znamo da postoji zakon da je zabranjeno prodavanej duhana, duhanskih proizvoda, kao i alkohola mlađim od 18 godina. Mi smo istraživanje provodili među 15-godišnjacima", rekla je Matković.

Ispitivanja su pokazala da više nema spolnih razlika među mladim ovisnicima. I djevojčice i dječaci u jednakom postotku konzumiraju i alkohol i droge.

Iz Zavoda apeliraju na roditelji da im se obrate čim primijete i male promjene na svom djetetu.

"Zovite, dođite osobno, anonimno, bilo kako. Uputit ćemo vas tamo gdje smatramo da možemo. U našoj službi postoji jako puno stručnjaka, nema puno čekanja, nema nekakve procedure. Tu smo da pomognemo", poručuje Matković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.