Crna Kronika

Ovdje su crne kutije

Vlak s poginulima stigao u Harkiv, EU će sankcionirati odgovorne

Vlak s poginulima stigao u Harkiv, EU će sankcionirati odgovorne

Proruski speratisti su popustili i predali dvije crne kutije malezijskim istražiteljima. One bi trebale rasvijetliti okolnosti nesreće, točno vrijeme incidenta, položaj i smjer leta Malesia Airlinesa koji se s 298 putnika srušio na istoku Ukrajine. Istovremeno Zapad je sve više uvjeren da su avion srušili pobunjenici, a Vijeće sigurnosti UN-a traži hitnu istragu i nesmetan pristup mjestu nesreće.

"Ovdje su crne kutije", rekao je vođa proruskih separatista u Ukrajini i samoproglašeni premijer Narodne republike Donjeck, Aleksandar Borodaj, predajući kutije malezijskim službenicima...

Kutije su predali nakon višesatnih pregovora, kasno u noći u Donjecku, a zahvalio im je malezijski ministar Najib Razak koji poručuje: naš glavni cilj sada je prebacivanje posmrtnih ostataka žrtava.

"Želim izraziti našu iskrenu zahvalnost gospodinu Borodaju što nam je dao tu mogućnost i pristao na naše zahtjeve, te predao malezijskim vlastima dvije crne kutije", rekao je Razak.A kutije bi treble rasvijetliti okolnosti događaja i dati odgovore na brojna pitanja. Njihovom analizom bit će poznata pozicija zrakoplova, visina, položaj i smjer leta, a snimač glasa iz kokpita i razgovor posade pred udar mogli bi otkriti što je uzrok nesreće. Kutije su dobrom su stanju, neoštećene, kažu stručnjaci, iako se ukrajinski dužnosnici pitaju zašto su pobunjenici tako dugo čekali s predajom i jesu li ih prepravljali. Zapadne zemlje traže sankcije za Rusiju, sve više su uvjerene da je avion pogodio projektil proruskih pobunjenika, dok Rusija krivnju prebacuje na ukrajinsku vladu. Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je donijelo rezoluciju kojom se osuđuje rušenje zrakoplova. Rusija je na kraju nemilice popustila iako nije bila zadovoljna sadržajem Rezolucije. Ruski ambasador, Vitalij Churkin upozorio je kolege: ne skačite pred rudo.

"Ovo što se događa je nedopustivo. Kijev očito pokušava šokirati međunarodnu zajednicu kako bi pojačala svoje operacije na istoku zemlje" rekao je.Međunarodna zajednica zahtjeva hitnu istragu, prekid vatre na području pada, slobodan pristup istražiteljima, te poštivanje posmrtnih ostataka. I ruski predsjednik Putin danas je pristao na suradnju. Nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans poručuje:

"Do danas nismo dobili službenu potvrdu gospodina Putina, on je danas službeno prvi puta izjavio da separatisti trebaju surađivati u međunarodnoj istrazi", poručuje. A u Bruxsellesu i ministri vanjskih poslova Unije raspravljali su o proširenju liste sankcija ruskim dužnosnicima. Traže pokretanje gospodarskih i financijskih mjera, s čime se slaže i hrvatska ino ministrica Vesna Pusić

"Što se zaključaka tiče oni su definirani u osam točaka; proširuje se lista osoba i entiteta koji će biti pod sankcijama. Države članice će dati prijedloge i lista će se utvrditi do četvrtka. Mi smo podržali da tu istragu vode Nizozemci, smatramo da u datim okolnostima i obzirom na vjerodostojnost njihovih institucija je to najpouzdanije", rekla je Pusić.U međuvremenu pronađena su tijela svih 298 žrtava, a posmrtni ostatci danas su stigli u Harkiv, područje pod nadzorom ukrajinske vojske, gdje su ih dočekali nizozemski i malezijski istražitelji. Tijela su dugo bila izložena vrućini i žegi. Rodbina i prijatelji poginulih ostaju neutješni. Nizozemac, otac 17-ogodišnje Elzemik uputio je otvoreno pismo predsjeniku Putinu, separatistima i ukrajinskoj vladi: hvala vam za ubojstvo mog jedinog i voljenog djeteta, rekao je: Izgubio sam je u sekundi. Mogu li bar dobiti jedan njen mali dio...čarapu, ili majicu?

Tijela poginulih prvo će biti predana nizozemskom izaslanstvu, nakon čega bi u srijedu trebala krenuti u Amsterdam na identifikaciju, prije nego budu predana obiteljima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.