Crna Kronika

BiH: Bivši policijski zapovjednici optuženi za genocid u Srebrenici

BiH: Bivši policijski zapovjednici optuženi za genocid u Srebrenici

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za genocid protiv dvojice bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba koje se tereti za sudjelovanje u masovnim likvidacijama Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Iz Tužiteljstva BiH je potvrđeno kako je optužnica podignuta protiv Miodraga Josipovića (55) iz Bratunca i Branimira Tešića (59), također rođenog u Bratuncu a nastanjenog u Srbiji.

U vrijeme kada je počinjen genocid u Srebrenici u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, a četrdeset tisuća Bošnjaka protjerano s tog područja Josipović je bio načelnik policijske postaje u Bratuncu, a Tešić njegov zamjenik.

Tereti ih se da su u razdoblju od 12. do 19. srpnja 1995. godine svjesno pomagali u provedbi genocida odnosno progonu civilnog stanovništva.

Tada su naložili angažiranje policajaca iz Bratunca u odvajanju bošnjačkih muškaraca od njihovih obitelji te kao i u zatočenju u Bratuncu više od tisuću muškaraca i dječaka starosne dobi od 16 do 70 godina.

U optužnici se navodi kako su bratunački policajci u noći 13. srpnja 1995. godine ubili najmanje 150 od tisuću zatočenih Bošnjaka u Bratuncu, uključujući jednog s mentalnim poteškoćama.

Još pet zatočenika ubijeno je narednog dana, a tijela svih ubijenih pokopana su u masovnu grobnicu Glogova u kojoj su pronađena poslije rata.

Ostali zatočenici naknadno su pod policijskom pratnjom odvedeni iz Bratinca i likvidirani na drugim lokacijama.

Optužene se tereti da su pomogli i podržavali istrebljenje Bošnjaka enklave Srebrenica kao nacionalne, vjerske i etničke skupine čime su počinili kazneno djelo genocida.

Tužitelj je sudu predložio ispitivanje 55 svjedoka optužbe i izvođenje opsežnog dokaznog materijala.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.