Crna Kronika

Turska radikalna ljevičarska skupina

Turska ekstremistička skupina preuzela odgovornost za napad na policiju u Istanbulu

Turska ekstremistička skupina preuzela odgovornost za napad na policiju u Istanbulu

Turska radikalna ljevičarska skupina koja je 2013. napala američko veleposlanstvo u Ankari, preuzela je u petak odgovornost za neuspjeli napad na policajce koji je dan ranije počinio naoružan muškarac ispred palače Dolmabahce u Istanbulu.

Revolucionarna stranka/fronta za oslobođenje naroda (DHKP-C) objavila je da je počinitelj neuspjelog napada kojega je policija odmah privela, "njezin borac".

Muškarac, identificiran kao Firat Ozcelik, u četvrtak poslijepodne bacio je na policajce ispred carske palače Dolmabahce dvije ručne granate koje nisu eksplodirale.

Osumnjičenika su odmah privele redarstvene snage koje su ga u petak saslušale, pišu turska glasila.

DHKP-C je u svom priopćenju objasnio da je napad odmadza islamskoj konzervativnoj vladi za smrt mladog Berkina Elvana kojega je policija pretukla na smrt tijekom proturežimskih prosvjeda u lipnju 2013.

"Taj pokolj naredio je tadašnji premijer Recep Tayyip Erdogan", napisao je marksistički pokret i optužio "Stanka pravda i razvoja (AKP, na vlasti) je ubojica".

Erdogan je u kolovozu 2014. izabran za predsjednika Turske.

DHKP-C je počinio niz napada na vladine zgrade zadnjih godina. U veljači 2013. preuzeo je odgovornost za samoubilački bombaški napad na veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Ankari u kojem je poginuo zaštitar, turski državljanin.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.