Crna Kronika

Zrakoplov: Merkel putuje na mjesto nesreće

Zrakoplov: Merkel putuje na mjesto nesreće

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da će u srijedu otputovati u Francusku gdje se srušio Airbus kompanije Germanwings u kojem je bilo 150 ljudi, najvjerojatnije španjolskih, njemačkih i turskih državljana, dok zasad nema saznanja da je u zrakoplovu bilo građana Hrvatske.

Merkel je u kratkoj izjavi novinarima u Berlinu nesreću nazvala šokom koji je bacio Njemačku, Francusku i Španjolsku u duboku žalost.

"Sutra ću tamo otputovati kako bi sama dobila uvid i kako bih razgovarala s lokalnim dužnosnicima", rekla je kancelarka novinarima.

Dodala je da se dogovorila s Francuskom i Španjolskom da će si međusobno pomagati u potrazi za uzrocima nesreće.

Prema zasad dostupnim informacijama, među putnicima nije bilo hrvatskih državljana. "Nemamo saznanja da među žrtvama zrakoplovne nesreće ima hrvatskih državljana, ali smo u kontaktu s nadležnim institucijama u Njemačkoj i izvijestit ćemo čim budemo imali nove informacije", rečeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Francuski predsjednik Francois Hollande ranije je rekao da su putnici vjerojatno njemački, španjolski i turski građani, dok je španjolski službeni izvor kazao da je među njima bilo 45 Španjolaca. Francuskih putnika u zrakoplovu vjerojatno nije bilo. Po prvim informacijama na letu je bilo 67 Nijemaca.

Glasnogovornica njemačkog grada Haltern am See kazala je da vjeruje da je u avionu bilo 16 školske djece i dvoje učitelja iz tog grada, ali da to još nije potvrđeno.

Germanwings, uz najdublju sućut onima koji su izgubili članove obitelji, kazao je na konferenciji za novinare da su timovi Lufthanse, Airbusa i Germanwingsa na putu prema mjestu nesreće. Isto tako, naglasili su da problem nije bio u starosti zrakoplova kao i da su ga u ponedjeljak pregledali stručnjaci Lufthanse.

Kapetan je iskusan pilot koji je letio za Lufthansu i Germanwings posljednjih deset godina, kaže kompanija.

Zrakoplov je oštro padao osam minuta, a počeo se rušiti jednu minutu nakon što je dosegao krajnju visinu leta.

"Kontakt s francuskim radarom, francuskom kontrolom leta završio je u 10,53 sati. Potom se avion srušio", rekao je izvršni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann na novinskoj konferenciji.

Francuska uprava civilnog zrakoplovstva kazala je da avion nije uputio poziv u pomoć.

"Posada nije uputila signal... zračna kontrola odlučila je proglasiti da je avion u nevolji jer je izgubila kontakt s posadom i zrakoplovom", pojašnjeno je.

Francuski premijer Manuel Valls kazao je da se zasad ne može isključiti nikakva hipoteza, dok su ranije njemački sigurnosni stručnjaci kazali da nema naznaka da se radi o terorizmu.

Jedan se helikopter uspio spustiti na mjesto nesreće te konstatirao da nema preživjelih, dodao je Valls pred zastupnicima u Parizu.

U zrakoplovu njemačke kompanije Germanwings koji se srušio u francuskim Alpama bilo je 144 putnika i šest članova posade.

Zrakoplov se srušio kod mjesta Barcelonnette u francuskim Alpama, sto kilometara sjeverno od Nice a letio je na liniji Barcelona-Duesseldorf.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s francuskim predsjednikom koji joj je izrazio potporu nakon nesreće.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je na Twitteru da su njegove misli s onima koji strahuju da su u nesreći izgubili bližnje. To je "užasna nesreća", rekao je Steinmeier na Twitteru.

Španjolski kralj Filip VI. koji je u državnom posjetu Francuskoj kazao je da će zbog nesreće otkazati daljnji posjet.

Mjesto nesreće trebali bi kasnije posjetiti veleposlanica Njemačke u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer, zajedno s francuskim ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom. Njemački prometni stručnjaci odmah su se uputili na mjesto nesreće, kamo bi trebao stići i ministar prometa Alexander Dobrindt.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.