Crna Kronika

Nakon tjedana ofenzive

Saudijska Arabija iz zraka napala pobunjenike u Jemenu

 Saudijska Arabija iz zraka napala pobunjenike u Jemenu

Saudijska Arabije i zaljevski saveznici iz zraka su napali šijtske pobunjenike u Jemenu, koji prijete osvajanjem cijele zemlje.

Nakon tjedana ofenzive šijtskih pobunjenika Houthija, koji su zauzeli prijestolnicu Jemena Saanu i ostale gradove te prijete osvajanju Adena.

U akciju su krenule okolne sunitske arapske zemlje i sveznici. Kako je objavila Saudijska Arabija zajedno sa saveznicima iz zraka su napadnuti položaji šijtskih pobunjenika, za koje tvrde da ih podupire Iran.

Saudijska Arabija za akciju je spremila 100 zrakoplova i 150 tisuća vojnika. Saudijske agencije navode da su u akciju uključene i ostale zemlje Zaljevskog vijeća za suradnju, Bahrajn, Kuvajt, Ujedinjeni arapski emirati i Qatar, koji su odgovorili na poziv jemenskog predsjednika Hadija.

On je utočište pronašao u Adenu, gradu za koji trenutno traju borbe i koji je natjherao sunitske susjede u akciju. SAD su iz Jemena ranije povukle diplomatsko osoblje i specijalne jedinice, a Bijela kuća priopćila je da logistički i obavještajno podupire akciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.