Crna Kronika

Afere

USKOK podigao optužnicu protiv Nadana Vidoševića

 USKOK podigao optužnicu protiv Nadana Vidoševića

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana među kojima je i Nadan Vidošević.

Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Optužnicom se Vidoševiću stavlja na teret da je, od 2006. do ožujka 2011. godine, u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge i to isplaćivanjem novca sa žiro računa Komore bez osnove, u zajedničko djelovanje povezao predstojnicu Ureda predsjednika Komore, voditeljicu Službe za financije i računovodstvo Komore, poslovnog partnera Komore, i višu stručnu suradnicu Službe za financije i računovodstvo Komore.

 

"U cilju realizacije navedenog, I. okr. je od II. okr. zatražio da na temelju njegovog ovlaštenja potpisuje potrebnu dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od III. okr. i VII. okr. da provedu plaćanje računa izdanih za nepostojeće usluge te od IV. okr. da pronađe društva putem kojim bi na opisani način s računa Komore bio isplaćivan novac. Sukladno traženju I. okr., IV. okr. je angažirao V. okr. koji je, u nakani da se i sam znatno okoristi, za nagradu od 10 posto od svakog isplaćenog iznosa, u ime više trgovačkih društava, u kojima je on isključivo vodio poslovanje, sačinjavao ponude i ugovore o poslovnoj suradnji između Komore, kao naručitelja usluga, i tih društava, kao izvršitelja usluga, u kojima je navodio razne usluge kao navodni predmet poslovanja i novčani iznos vrijednosti navodnih usluga, a sve prema podacima koje je dobivao od IV. okr. o stvarnim uslugama koje je njegovo društvo obavljalo za Komoru, kako bi se na taj način prikrili fiktivno iskazani poslovi.

Potom je V. okr. tako sačinjene ugovore dostavljao III. okr. i VII. okr., a one II. okr. koja ih je u ime I. okr. potpisivala, nakon čega je V. okr. u ime trgovačkih društava sačinjavao račune i dostavljao ih III. okr. i VII. okr. koje su ih, znajući da nema osnova za njihovo plaćanje, davale podređenima na obradu nakon čega je III. okr. potpisivala virmane za plaćanje. S računa Komore na račune trgovačkih društava u više navrata isplaćeno je ukupno 35.954.242,00 kune, pri čemu je iznos od 6.832.581,94 kune utrošen za održavanje privida urednog i redovnog poslovanja navedenih društava, dok je iznos od 29.121.660,58 kuna V. okr. uplaćivao na račune jednog inozemnog društva s kojih je podizao gotovinske iznose i donosio ih u Hrvatsku te je zatim novac, umanjen za dogovoreni iznos nagrade, predavao IV. okr. koji je ukupno 26.209.494,52 kune, izravno ili posredstvom II. okr., predao I. okrivljeniku. Na opisani način I. okr. se nepripadno okoristio u iznosu od 26.209.494,52 kune, dok je V. okr. stekao nepripadnu novčanu korist u iznosu od 2.912.166,06 kuna, a Komoru su oštetili za 35.954.242,00 kuna. Nadalje, I. okr. se tereti da je, od kraja 1997. do 2012. godine, s VI. okr. odgovornom osobom jednog društva, nakon što mu je ona u privatne svrhe besplatno pružala usluge posredovanja prilikom kupnje nekretnina u Zagrebu, dogovorio da će njezino društvo Komori pružati usluge vezano uz kupoprodaju i uknjižbu nekretnina, dok će usluge koje će VI. okr. i dalje pružati I okr. za njegove privatne potrebe vezano uz promet nekretninama te druge imovinskopravne odnose njega i njegove obitelji, na prijedlog I. okr. biti plaćene iz proračuna Komore. Nakon toga je VI. okr. prema prijedlogu I. okr. sačinjavala ugovore između njezinog društva i Komore te ispostavljala račune Komori u kojima je za vrijednost poslova izvršenih I. okr. u privatne svrhe neosnovano uvećavala cijenu stvarno pruženih usluga Komori. Na opisani način I. okr. se, na štetu Komore, nepripadno okoristio za iznos od 566.000,00 kuna", stoji u priopćenju USKOK-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.