Crna Kronika

Iskorištavao njihovo neiskustvo

Zagreb: Pedofil preko Interneta vrbovao djevojčice

Zagreb: Pedofil preko Interneta vrbovao djevojčice

U akciji naziva "Nemezida II" policijske uprave osječko-baranjske, zagrebačke, koprivničko-križevačke, međimurske i šibensko-kninske u suradnji s nadležnim općinskim državnim odvjetništvima koordinirale su operativnom akcijom u svrhu zaštite djece, javlja MUP.

Operativnom akcijom utvrđeno je da je više djevojčica s šireg područja Hrvatske u dobi od 11 do 16 godina bilo žrtvama internetskog predatora.

Iskorištavao njihovo neiskustvo

"Finalizacijom opsežnog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je 72-godišnji hrvatski državljanin iz Zagreba kroz duže vremensko razdoblje zloupotrebljavao mogućnosti koje pružaju današnje informacijsko- komunikacijske tehnologije te lažnim predstavljanjima i obmanama stupao u kontakte s osobama dječje dobi (djevojčice) koje je potom mamio, vrbovao i poticao da se snimaju u seksualno eksplicitnom kontekstu te da mu takve snimke dostavljaju  dok je nekima od njih i sam slao različite pornografske sadržaje.

Lažno se predstavljajući  kao njihov vršnjak, počinitelj je vješto manipulirao dostupnim mu informacijama kao i podacima koje je tijekom komunikacije od djece izvlačio na prijevaran način zloupotrijebivši tako njihovo povjerenje i životno neiskustvo - čime je počinio više kaznenih djela iz područja spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.    

Roditelji, provjerite s kim djeca komuniciraju putem interneta

Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave koprivničko–križevačke dok je protiv istog Općinskom državnom odvjetniku za mladež u Koprivnici podneseno Posebno izvješće.
Operativna akcija „Nemezida II“ nastavak je represivnih akcija policije u Republici Hrvatskoj koje se provode s ciljem zaštite žrtava i otkrivanja počinitelja kaznenih djela spolnih zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Koristimo priliku i ponavljamo poziv roditeljima i skrbnicima djece, ali i djelatnicima odgojno-obrazovnih institucija, zdravstvenim radnicima, aktivistima udruga civilnog društva, predstavnicima vjerskih institucija, medija i dr., koji u svom radu ostvaruju kontakte s djecom da s punim povjerenjem prijave policiji sve sumnjive postupke i ponašanja pojedinaca, kako bi se pravovremeno spriječila i najmanja mogućnost ugrožavanja djece kao posebno ranjive kategorije društva", priopćio je MUP.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.