Crna Kronika

Na području Stona

Opet gori na Pelješcu, požar na Korčuli lokaliziran

Opet gori na Pelješcu, požar na Korčuli lokaliziran

Na području Brne na Korčuli u ponedjeljak ujutro ponovno se aktivirao požar koji se velikom brzinom počeo širiti prema kućama, ali je brzom akcijom zračnih snaga lokaliziran.

"Posada protupožarnog zrakoplova AT-802 je tijekom izviđanja priobalja uočila požar na području Brna na Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je bio u začetku, a velikom brzinom počeo se širiti prema kućama, te je zahvaljujući brzoj akciji posade požar za manje od 10 minuta lokaliziran", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Pilot, natporučnik Denis Smajo rekao je je kako je to praktičan primjer uporabe tog zrakoplova koji je bio u izviđanju.

"Požar se širio prema kućama", rekao je Smajo i dodao da su odmah ispustili vodenu bombu i hitno pozvali dva kanadera koji su bili na Pelješcu i koji su došli za sedam minuta te počeli odmah djelovati tako da je širenje požara zaustavljeno, a kuće spašene. "Ovdje je bila ključna dobra procjena i brza reakcija, gašenje je otežano zbog dima i dalekovoda iz kojih je nakon našeg traženja isključena struja pa je suradnja i koordinacija na svim područjima bila iznimna", rekao je Smajo.

Glasnogovornik Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović rekao je da je po prvim saznanjima požar buknuo na predjelu koji je gorio proteklih dana te da je Županijski stožer za zaštitu i spašavanje u pripravnosti.

Osim u Brni, ranije u ponedjeljak gorjelo je ponovno i na Pelješcu. "Na području Stona na brdu iznad osnovne škole buknuo je novi požar, ali je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen", rekao je Cvjetinović.

Za općine Orebić, Janjinu i Ston na Pelješcu te općinu Smokvicu na Korčuli dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je u ponedjeljak ujutro stanje elementarne nepogode.

U dva požara na Korčuli dosad je izgorjelo više od 850 hektara površine, a na Pelješcu u gotovo šest dana vatrene stihije izgorjelo je više od 3500 hektara.

AT-802 također je na izviđanju uočio požar na području Marčane u Istarskoj županiji te je odmah zatražen još jedan zračni traktor pa se na tom požarištu trenutačno dva takva zrakoplova.

Danas je u mjestu Ston na Pelješcu planuo nov požar. "Imamo novi požar poviše škole u Stonu. Riječ je o novom požaru, dakle nije povezan s onima koji su gorjeli od ponedjeljka do subote na Pelješcu", rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Dubrovačko primorje Ivo Franušić te dodao kako je požar 'uhvaćen, ali ne i lokaliziran.'

Istaknuo je kako kanaderi i jutros zalijevaju rubove požara koji su u nepunih šest dana opustošili više od 3500 hektara površine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.