Crna Kronika

Frani Drlji i Boži Krajini

Nova presuda za zločin u Gruborima

 Nova presuda za zločin u Gruborima

Na zagrebačkom Županijskom sudu bit će objavljena presuda za zločin u Gruborima 1995. za koji se ponovo sudilo bivšim specijalcima ATJ Lučko Frani Drlji i Boži Krajini.

Na prvom suđenju u ljeto 2014. zbog nedostatka dokaza Drlje i Krajina nepravomoćno su oslobođeni za ubojstvo šestero srpskih civila nakon akcije Oluja. No tužiteljstvo se žalilo, Vrhovni sud naložio ponavljanje postupka, pa bivši specijalci sada čekaju odluku novog vijeća pod predsjedanjem suca Ivana Turudića. Objava presude najavljena je za 10 i 30.

Podsjetimo, optužnica Krajinu tereti po zapovjednoj odgovornosti, a Drlju za neposredno izvršenje te nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju kuća. Na oba suđenja propitivane su okolnosti zločina u Gruborima. O različitim izvješćima svjedočio je jedan od zapovjednika specijalaca Josip Čelić, koji je prvo sastavio na terenu prema izjavama zapovjednika, drugo po diktatu Željka Sačića, a treće po povratku u Lučko.

Dosje je sastavio i Mladen Markač, no ratnog zapovjednika specijalne policije prema vlastitu svjedočenju, za Grubore nitko nije pitao do 2001. godine. Za zločin se sudilo i Igoru Beneti, koji je 2011. pronađen obješen u šumi. Prema policijskom izvješću počinio je samoubojstvo, u što je Sačić javno sumnjao.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.