Crna Kronika

Zbog sumnje da su izvukli 27,5 milijuna eura iz Mariborske banke blokirana imovina osam državljana Hrvatske

Zbog sumnje da su izvukli 27,5 milijuna eura iz Mariborske banke blokirana imovina osam državljana Hrvatske

Damiru Jurjeviću su blokirana dva terena u Zadru te računi u Erste, Zagrebačkoj, Splitskoj i Poštanskoj banci...

Županijski sud u Zagrebu objavio je rješenje o blokiranju imovine osam hrvatskih državljana i tri tvrtke osumnjičenih da su oštetili Novu kreditnu banku Maribor temeljem odredbi Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU, odnosno rješenja Okružnog suda u Mariboru.

Na tom sudu u Mariboru u toku je postupak protiv nekadašnjih čelnika NKBM, na optuženičkoj klupi su Matjaž Kovačić, Manja Skernišak, Igor Šujica i Boris Cekov.

Preko fikus firmi do milijuna

Afera oko Nove kreditne banke Maribor već nekoliko godina potresa Sloveniju jer se radi o financijskom krahu druge najveće slovenske banke. Dio sumnjivih poslova odigravao se na zadarskom i šibenskom području, Mariborska banka je čudnim poslovima preko svojih fikus firmica na ovom području izgubila oko 30 milijuna eura.

Bili galeb

Damir Dado Jurjević je svojedobno od države u koncesiju dobio zemljište na predjelu Ninskih stanova na kojem je posadio vinograde. Bilo je tu i dobrih rezultata, no čini se da je ipak cijeli posao više bio zbog dobivanja poticajan za vinogradarstvo.

Vjerojatno inače ne bi upao u posao s tvrtkom Bili galeb d.o.o. koja je nakon stečaja GP Jadran postala vlasnik nekadašnjeg kamenoloma. I prodala ga, zajedno s firmom, jasno uz kredit NKBM, slovenskom poduzetniku Samu Majcenovču.

Majcenovič je teren kupio kao građevinsko zemljište a to je bio samo kamenolom, ne i građevinski teren. Određenu su ulogu u tom poslovnom aranžmanu, prema pisanju slovenskih medija, imale Jurjevićeve veze s nekadašnjim glasnogovornikom Ratkom Mačekom, pa i sa samim Sanaderom. Slovenci računaju da je Damir Jurjević u tom poslu oštetio Kreditnu banku Maribor za 4,842.468,57 eura.

Vjerojatno mu je zbog tih problema prije nekoliko dana bila i dražba za kuću i teren u Zadru (inače ima adresu na Viru) procijenjenih na 4,7 milijuna kuna.

Rasprava na sudu u Mariboru je počela koncem ožujka kada je upućen i zahtjev hrvatskom pravosuđu, a Županijski sud u Zagrebu je upravo donio privremenu mjeru osiguranja oduzimanja imovinske koristi koja traje do 21. lipnja ove godine.

Ova je mjera provedena već po drugi put, prošle godine slovensko pravosuđe neke postupke nije odradilo na vrijeme pa se sad sve ponovilo. Imovina je blokirana Vlatki Matić-Pivac, bivšoj miss sporta Hrvatske, poduzetniku Tomislavu Blagusu, potom Damiru Jurjeviću, nekad poznatom zadarskom građevinaru, pa vinogradaru (bio je vlasnik tvrtke De Georgiis), zatim poduzetniku Zoranu Galiću iz Zagreba, Kemalu Keranoviću iz Šibenika, maslinaru Vinku Gulinu iz Vodica (usput - nedavno uhićenog zbog silovanja Filipinke), Boži Brdaru iz Splita, te tvrtkama Kavoteka d.o.o. u vlasništvu Vlatke Pivac, Adria gradnju d.o.o. iz Dubrovnika na koju je Vlatka Pivac prenijela imovinsku korist, te zagrebačka tvrtka Epsilon projekt d.o.o. koju vodi Blagus, a Vlatka Pivac mu je također prenijela "nepripadajuću imovinsku korist".

Misica ima teren u kompleksu „Predsjednički dvori" na Pantovčaku

Sud u Mariboru je ponovio zahtjev da se blokira i dio zemljišta predsjedničke rezidencije na Pantovčaku, koje je u vlasništvu tvrtke "Kavoteka" Vlatke Matić Pivac. (Vlasništva nekretnina u zemljišnim knjigama označenim kao zk.č.br. 8633/1, kuća, dvorište i vrt na Pantovčaku u površini od 478,2 čhv ili 1720 m2, upisanih u zk ul. 14268 k.o. Grad Zagreb, sada u naravi park.

Ova čestica zemljišta dio je kompleksa „Predsjednički dvori" u kojem se nalazi rezidencija - Ured predsjednika Republike Hrvatske i stoji pod posebnom sigurnosnom zaštitom, navodi se u rješenju Županijsokg suda Zagreb)

No, budući da država već deset godina na zagrebačkom Općinskom građanskom sudi vodi spor protiv njene tvrtke i još dviju nasljednica radi utvrđenja vlasništva nad spornom česticom, ovaj dio zahtjeva iz Slovenije nije uvažen.

Na popisu blokirane imovine su stanovi, tereni, bankovni računi, sve do čega su državni organi mogli doći kao mjera osiguranja povrata novca. Damiru Jurjeviću su blokirana dva terena u Zadru te računi u Erste, Zagrebačkoj, Splitskoj i Poštanskoj banci...

Jeftino kupiti tvrtku s terenom i skupo prodati

Sve je počelo na šibenskom području kad je od poznatog maslinara Vinka Gulina otkupljena njegova firma Maslina d.o.o. To je bio obrazac po kojem su potom još u nekoliko navrata kupovane tvrtke koje su imale u imovinu uknjiženo zemljište.

Tvrtka je kupljena, a s njom i nekretnina, sve to kreditom NKBM, a usput je izbjegnuto plaćanje poreza. Revizija je kasnije utvrdila da je ta nekada dobrostojeća banka puno izgubila jer su poslovi s nekretninama bili vrlo rizični. Naime, na kupljenim se zemljištima nije ništa dogodilo, a novac je po svemu sudeći završio u privatnim džepovima.

Uključeni u sve te poslove sumnjiče se za pranje novca preko NKBM-ovih tvrtki-kćeri, osnovanih u Hrvatskoj. NKBM je zapala u takve teškoće da ju je zbog loših kredita i sumnjivih plasmana u Hrvatskoj morala dokapitalizirati država Slovenija. I sada su nekadašnji čelnici te banke na optuženičkoj klupi.

NKBM je ovakve poslove vodila preko KBM Projekta, a u Hrvatskoj je osnovna aktivnost išla preko novoosnovane tvrtke Multiconsult d.o.o. koji je kupljene tvrtke s terenima plaćao mnogo više od tržišne cijene.

U Zadru je na taj način napravljen posao Zadru s nekadašnjim kamenolomu Jadrana (ponad Supernove) koji je postao vlasništvo tvrtke Bili galeb, te s bivšim terenima Vinilplastike i Kemoplasta u Murvičkoj ulici.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.