Crna Kronika

Napad u Nici

Nica: Pet osoba uhićeno, IS preuzeo odgovornost, mnogi se i dalje bore za život

Nica: Pet osoba uhićeno, IS preuzeo odgovornost, mnogi se i dalje bore za život
RTL Arhiva

Francuska se još oporavlja od golemog šoka nakon prekjučerašnjeg napada, odgovornost je jutros preuzela Islamska država... "Osoba koja je izvela operaciju u Nici, u Francuskoj, i pokosila ljude jedan je od vojnika Islamske države"...stoji u svojevrsnom priopćenju kojeg je objavila novinska agencija Amaq, koja podupire Islamsku državu.

U nastavku dodaju da je Mohamed Lahouaiej Bouhlel izveo operaciju kao odgovor na pozive da se za mete napada uzmu državljani zemalja koje sudjeluju u koaliciji koja se bori protiv Islamske države. I dok je još jučer premijer Manuel Valls tvrdio da Bouhlel nije bio radikaliziran, danas je pak ministar unutarnjih poslova rekao da je on "bio brzinski radikaliziran". Ostaje dakle nejasno je li ISIL zaista iza ovoga ili se radi jednostavno o pojedincu koji je otišao izvan kontrole, u što uglavnom vjeruju građani Nice.

U jutrošnjoj akciji policija je uhitila tri osobe za koje se sumnja da su povezane s napadom, jučer su uhićene dvije, uključujući i Bouhlelovu suprugu s kojim već neko vrijeme nije živio. BBC je dobio izjavu napadačeva oca, koji kaže da mu je sin patio od slomova u kojima bi "sve porazbijao", te da je pio i drogirao se.

"Išao je psihijatru, svi su mislili da mu ide dobro, nakon rastanka sa ženom znao je imati epizode u kojima bi podivljao...ne znam, ne znam", rekao je otac Mohameda Lahouaiej-Bouhlela.Susjeda 31-godišnjeg Mohameda opisala ga je kao povučenog, no i sumnjivog čovjeka koji je uvijek bio sam."Izgledao je nekako zastrašujuće, ne mislim na fizički izgled, nego način na koji je gledao u nas", rekla je.

A njegove žrtve, barem one koje nije usmrtio, u punim se bolnicama bore za svoje živote.Od više od 200 ozlijeđenih, 50ak je djece i maloljetnika, od kojih se njih čak 25 nalazi na aparatima za održavanje života.Više europskih zemalja podiglo je razinu opasnosti od terorizma, a Španjolska je pozvala građane da prijave svaku sumnju na radikalizaciju koju primjete. Predsjednik Francois Hollande jutros je održao sastanak s kabinetom za sigurnost kako bi raspravili o mjerama sigurnosti. Sočen je ovaj put s brojnim kritikama - dok su mu i građani, ali i opozicija nakon napada na Charlie Hebdo i onog još krvavijeg u Parizu prije osam mjeseci davali podršku sada, nakon trećeg krvoprolića, postavljaju pitanje čine li on i sigurnosne službe sve što mogu i trebaju da se ovakvi scenariji spriječe.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.