Požari u Grčkoj
Izvanredno stanje na grčkom otoku Hiosu zbog požara
Grčka je proglasila izvanredno stanje na egejskom otoku Hiosu kojim bjesni šumski požar, priopćile su u ponedjeljak vlasti.
Desetci vatrogasaca i zrakoplovi bore se s vatrenom stihijom koju nikako ne uspjevaju staviti pod kontrolu.
Šumski požar izbio je u ponedjeljak rano ujutro gutajući sve pred sobom, uključujući masline i tršlje, važan izvor prihoda za taj otok na kojemu živi oko 52000 ljudi.
"Ovo je jako ozbiljno... vlasti čine najviše što mogu i aktivirale su kopnene i zračne snage", rekla je Christiana Kalogirou, guvernerka Sjeverne egejske prefekture kojoj pripada Hios.
Zarezivanjem kore tršlje dobiva se smola i eterično ulje mastika koja se koristi za proizvodnju različitih proizvoda: od alkoholnog pića do raznih proizvoda za ljepotu i zdravlje. Mastika s Hiosa ima u EU zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.
"Nažalost, u nekim dijelovima je zabilježeno potpuno uništenje", rekao je predstavnik udruge proizvođača mastike za lokalne novine Politis.
Vezane vijesti
-
-
Procjenjuje se da je najmanje 10 tisuća stanovnika napustilo svoje domove u atenskim predgrađima. Izgorjelo je više od 150 kuća i 37 tisuća hektara šume
-
Grčki vatrogasci nastavili su u ponedjeljak ujutro treći dan zaredom borbu na četiri fronte protiv jakog šumskog požara koji i dalje hara sjeveroistočno od Atene
-
Europa je pozvana u pomoć, a prve su se odazvale Italija i Francuska koje su poslale kanadere
Izdvojeno
-
Najviše vrijednosti na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 23 i 25 °C. Popodne i navečer porast naoblake, zatim i kiša
-
Kako proslaviti rođendan, onako kako oni to najbolje znaju, radno. Ovog vikenda za 10.rođendan kluba BBK Pakoštane bilo je domaćini Nacionalnog prvenstva MTB-a u kategoriji maraton.
-
Domaćini su od početka bili bolja momčad, s raznovrsnijom i strpljivijom igrom, dok je Zadar sve više zaostajao kako je vrijeme prolazilo...
-
Fermentirana hrana je upravo ono što naziv sugerira: hrana koja je očuvana procesom fermentacije, pri čemu bakterije i kvasac razgrađuju šećere. Čak i ako niste svjesni, vjerojatno već unosite fermentirane namirnice u svoju prehranu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.