Događaji

Požar

Atena u vatrenom obruču, evakuirano 10.000 ljudi

Atena u vatrenom obruču, evakuirano 10.000 ljudi

Europa je pozvana u pomoć, a prve su se odazvale Italija i Francuska koje su poslale kanadere

Oko grčke prijestolnice Atene i dalje bjesni požar. Policija je naredila evakuaciju deset tisuća ljudi iz najugroženijih atenskih predgrađa dok su i mnogi drugi u strahu napustili svoje kuće, javlja HTV

Vatrena fronta širine je 50 kilometara, a nasnažnija je sjeverno i sjeveroistočno od grčkoga glavnog grada.

Europa je pozvana u pomoć, a prve su se odazvale Italija i Francuska koje su poslale kanadere.

S požarima se bori 12 aviona, osam helikoptera, 130 vatrogasnih kola i 592 vatrogasca. Na teren je poslano i oko 340 vojnika. No stanovnici čije su kuće izgorjele nezadovoljni su načinom i brzinom gašenja.

Suočavamo se sa strašnim stanjem! Glavni grad očekuje velika i teška bitka, izjavio je grčki premijer Kostas Karamanlis nakon posjeta vatrogasnom stožeru. Istaknuo je da je prioritet zaštititi ljude i imovinu.

U posljednja tri dana u Grčkoj je planulo oko 100 požara. Vatra bukti na otocima Zakynthos, Evia, Skyros, i u središnjoj grčkoj u pokrajini Viotia. Požar na Dodekanezu i Rodosu je pod kontrolom.

Državni tužitelj najavio je pokretanje istrage. Lokalni mediji prenose izjave stanovnika iz područja koja gore da su požari sigurno namjerno podmetnuti. Svu krivnju svaljuju na pojedince koji pod svaku cijenu žele prodati zemlju na kojoj bi se sagradilo odlagalište smeća.


Reci što misliš!