Crna Kronika

Ponovljeno suđenje

Srušena presuda Tomislavu Horvatinčiću, opet će odlučivati sutkinja koja ga je pustila na slobodu

 Srušena presuda Tomislavu Horvatinčiću, opet će odlučivati sutkinja koja ga je pustila na slobodu

Tomislav Horvatinčić ponovit će se suđenje za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011., za koju je prije godinu dana na Općinskom sudu u Šibeniku proglašem krivim, ali i osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci, potvrdila nam je glasnogovorncia Suda u Šibeniku.

 

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru prihvatilo je žalbu šibenskog Državnog odvjetništva te ukinulo prvostupanjsku presudu.

Iz odvjetničkog ureda Veljka Miljevića za Index su rekli kako ne žele komentirati odluku dok ne dobiju presudu. Nešto kasnije, drugi Horvatinčićev odvjetnik za ŠibenikIn kazao je kako nastavljaju borbu.

"Zadarski sud koji je razmatrao žalbe Općinskog državnog odvjetništva i naše obrane, po službenoj je dužnosti ukinuo prvostupanjsku presudu zbog bitne povrede kaznenog postupka smatrajući da sadržaj dokaza nije ocijenjen pravilno što znači da će svi dokazi opet biti izvođeni u Šibeniku pred istim sudskim vijećem. Ukratko, borba se nastavlja", komentirao je ŠibenikIN odvjetnik Baica.

Predmet vraćen sutkinji čija je presudila šokirala Hrvatsku

Poslali smo upit Općinskom sudu u Šibeniku što će se sada događati s predmetom Horvatinčiću.

Iz odgovora glasnogovornice suda vidljivo je da je spis vraćen njihovom sudu i to sutkinji Maji Šupe, koja je i donijela prvostupanjsku presudu.

U obrazloženju svoje presude, Šupe navodi: "Sud je kao olakotne okolnosti cijenio žaljenje, odnos prema djelu i posljedicama djela, spremnost da naknadi štetu obitelji, činjenicu iz kaznene evidencije da je neosuđivan, te da je teškog zdravstvenog stanja, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao."

U kolovozu 2011. godine Horvatinčić je upravljao svojom jahtom, izgubio nadzor i udario u lijevi bok jedrilice na kojoj je bilo dvoje talijanski državljana. Bračni par Salpietro preminuo je od posljedica sudara, a njihova jedrilica je bila do temelja razorena.

Rekao je da mu je izuzetno žao te otišao u pritvor. Nije bio pod utjecajem alkohola, ali se zato unutar 300-metarskog pojasa od obale kretao brzinom većom od 20 čvorova.

Opravdavao se i riječima "Svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontoroliram brod."

Horvatinčić je kasnije tužio i djecu supružnika Salpietro koje je ubio. Njegova jahta Santa Marina je u sudaru s jedrilicom pretrpjela oštećenja, a naknadu od 214 tisuća eura je htio dobiti do djece svojih žrtvi.

Inače, Horvatinčić je već i prije bio osuđivan zbog prometnih nesreća. Prvo put Horvatinčić je za volanom automobila krajem osamdesetih pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je isto dobio uvjetnu kaznu i to od šest mjeseci. Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, srećom obitelj u drugom automobilu prošla je samo s lakšim ozljedama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.