Biznis

#aktualno

Hoće li trgovine raditi na dan izbora?

Hoće li trgovine raditi na dan izbora?

Trgovci i poduzetnici redom tvrde da će njihova vrata biti otvorena na izborni dan, čak ako Vlada ne proglasi blagdanom.

Upitan hoće li to Vlada i učiniti, ministar Damir Habijan ponovio je članak izbornog zakona prema kojem je izborni dan neradni dan. Pozvao se na jučer izdanu uputu Državnog izbornog povjerenstva u kojoj se kaže da se svima koji na taj dan rade, treba osigurati da ostvare svoje biračko pravo.

O radnoj ili neradnoj izbornoj srijedi RTL nastavlja u Varaždinu. Razgovarali su s Denisom Čupićem, predsjednikom Udruge trgovine i logistike.

Zakon o trgovini je jasan. Hoće li veliki trgovački centar biti otvoreni?

"Mogu potvrditi za naš centar - sigurno će biti otvoren. Svaki drugi centar i svaka druga trgovina može biti otvorena. Na svakom od trgovaca i trgovačkih centara je da odluči želi li raditi taj dan i iskoristiti tu nedjelju usred tjedna za svoje poslovanje."

Zakon o trgovini je ključan za vaš argument?

"Ne samo Zakon o trgovini, sva tri zakona. Zakon o izborima za Hrvatski sabor, Zakon o trgovini, Zakon o blagdanima i neradnim danima. Zakon o trgovini jasno kaže: 'Ne radi se u nedjelju, osim u 16 nedjelja koja odabire trgovac, i ne radi se na neradni blagdan'. Zakon o blagdanima jasno pobraja blagdane i 'Svetog Izborilija' kao izbornog dana nema na popisu blagdana. Zakon o izboru saborskih zastupnika jasno kaže da je dan izbora neradni dan. Prije smo imali izbornu nedjelju. Nedjelja je i prije bila neradni dan i u nedjelju se isto moglo raditi i poštivati prava iz kolektivnog ugovora."

"Mislim da bi bilo dobro da se to ugradi za buduće blagdane. Ako neki budući predsjednik bude htio izbore u srijedu, onda može biti Sveti Izborilije."

Treba omogućiti radnicima da ostvare svoje građansko pravo. Hoće li to trgovci napraviti?

"Naravno da će to napraviti. Imate radnu smjenu koja traje maksimalno 8 sati i sigurno nitko neće biti uskraćen za svoje glasačko pravo. Izborni odbori i biračka tijela rade dovoljno i svatko može iskoristiti biračko pravo."

Kolika bi bila financijska šteta da se skroz ne radi u srijedu?

"Bila bi puno manja šteta nego koju imamo sad kad ne radimo nedjeljama koja jeuvijek jače nego srijeda. Srijeda nije baš neki trgovački dan, ali naravno da se ostvari promet. Nama je ova srijeda dobra prilika zato što smo dobili slobodni dan. Veliki dio ljudi koji rade u javnim službama bit će slobodan i taj izborni dan će ljudima poslužiti da ga iskoriste za svoje slobodno vrijeme."


Reci što misliš!