desertno vino Dalmacije
Zaštita Prošeka ide dalje - nova Uredba nije prepreka
Uz bržu proceduru za registraciju, nova pravila omogućit će proizvođačima lakši pristup zaštiti svojih proizvoda na tržištu EU i izvan njega.
“Bolja od metode passito i charmat, bez sumnje je metoda izbjegavanja arogancije. Nismo komplicirali, nudili smo argumente i ulazili u meritum stvari. Drago mi je da smo reagirali bez nervoze”, rekao je zastupnik Tonino Picula u uvodnom govoru u hotelu Dubrovnik, gdje je održan okrugli stol posvećen novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti koja ima utjecaja i na budućnost slučaja hrvatskog Prošeka. Uredba, koja je sada konsolidirana u jedan zakonski akt, ima za cilj pojednostavnjenje i jačanje zaštite geografskih oznaka i tradicionalnih specijaliteta te jača ulogu proizvođača u zaštiti svojih proizvoda.
S više od 3592 proizvoda registriranih pod oznakama zemljopisnog porijekla i tradicionalnih specijaliteta, ova uredba ima dalekosežan utjecaj na poljoprivredno-prehrambeni sektor unutar EU.
Sektor čija je vrijednost 2017. procijenjena na 77,15 milijardi eura. Hrvatska sa svojim 71 zaštićenim proizvodom, također dobiva nove alate za promociju i zaštitu svojih autohtonih proizvoda, pa tako i Prošek - tradicionalno desertno vino iz Dalmacije.
Donošenje nove Uredbe, o kojoj će Europski parlament glasati sljedeći tjedan, bila je povod i za razgovor o slučaju Prošek i Prosecco, dva različita vina duge i bogate tradicije.
Slatki i sirupasti Prošek, koji je duboko ukorijenjen u dalmatinskoj tradiciji, te pjenušavi Prosecco, poznat po svojoj svježini i voćnoj aromi, primjeri su kako geografske oznake i tradicionalne metode proizvodnje doprinose raznolikosti i bogatstvu europske kulturne baštine.
Na okruglom stolu pojašnjeni su noviteti koje uvodi nova Uredba: nova uloga Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo, nove mogućnosti za zaštitu proizvoda kao sastojaka, uvođenje održivih praksi u proizvodnju, učinkovitija zaštita proizvoda na internetu te snažnija uloga udruga proizvođača. Uz bržu proceduru za registraciju, nova pravila omogućit će proizvođačima lakši pristup zaštiti svojih proizvoda na tržištu EU i izvan njega.
Ana Marušić Lisac, direktorica certifikacijskog tijela Biocertificon, kazala je: “U novoj regulativi je dobro što su se uzele trenutne gospodarske i tehnološke okolnosti u obzir. Također, načela održivosti su značajna poluga za europsku strategiju Farm to Fork koja ozbiljno razmatra i tradicijske i oznake izvornosti.”
Tonino Picula, domaćin događaja, istaknuo je: "Nova uredba EU o oznakama izvornosti nije samo pravni okvir; to je prilika za naše proizvođače da povećaju prepoznatljivost i zaštitu svojih proizvoda na globalnoj razini. Posebno za Prošek, ovo je korak naprijed u zaštiti naše kulturne i gastronomske baštine. Sjetimo se, kad je ušla Hrvatska ušla u Europsku uniju, nije imala nijedan svoj proizvod. Mi nismo odustajali, angažirali smo se u izradi dva priručnika kao bismo motivirali proizvođače i tradicijske proizvode kako bi dobili na cijeni i kvaliteti.
U tom sam procesu naglašavao da novije države članice ne smiju biti diskriminirane i imati manji broj proizvoda, a ovaj spor oko prošeka ipak nam je dopustio da se stavimo na raspolaganje proizvođačima“.
Događaj je okupio predstavnike proizvođača, vinske stručnjake i novinare što potvrđuje zajedničku predanost jačanju zaštite i promocije europskih vrijednosti kroz izvrsnost u proizvodnji hrane i pića.
Izdvojeno
-
U petak na Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre sunčano, drugdje niski oblaci i magla pa osobito u gorju sunčana razdoblja. Na moru još ponegdje jaka bura s olujnim udarima.
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
Reci što misliš!