Biznis

U POVODU DANA SJEĆANJA

Vukovar je danas grad pozitivnih trendova – raste broj poduzeća, zaposlenost i prihodi poduzetnika

Vukovar je danas grad pozitivnih trendova – raste broj poduzeća, zaposlenost i prihodi poduzetnika
Davor Javorovic

Vrijeme brzo ide, leti, prolazi, sjećanja nikada. Grad Heroj, pod žestokom opsadom je bio punih 87 dana. Blizu tri mjeseca. Bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. premda su borbe u pojedinim njegovim dijelovima trajale još koji dan, kada su, uz potporu i pustošenje srpskih paravojnih snaga, Vukovar okupirale postrojbe bivše JNA

Nekadašnje gigante poput Borova, Vupika, Vuteksa, Veleprometa, Drvoprometa i drugih gradskih tvrtki, kojih su neke zapošljavale i po dvadesetak tisuća ljudi, više nije bilo moguće obnoviti, većina tih tvrtki su se našle u stečaju ili procesu privatizacije, opterećene dugovima, viškom zaposlenih, tehnološki zastarjelom tehnologijom, velikim oštećenjima, gubitkom tržišta, nedostatkom visokoobrazovanih stručnjaka.

Vlada je s ciljem rasterećenja poslovanja pojedinih tvrtki otpisala značajni dio dugova, nakon čega su se neke uspjele izboriti i ponovno stati na noge, nastavljajući s poslovanjem, no problemi su se javljali u nedostatku investicija koje bi otvarale nova radna mjesta, širenju poslovanja i podizanju razine tehnološko-tehničkih procesa, nepostojanju slobodnih parcela zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa uz posljedičnu besperspektivnost i iseljavanja mladog i aktivnog stanovništva.

Postizanje konkurentnosti na tržištu rada u uvjetima EU moguće je bilo postići jedino- ‘privlačenjem visokoobrazovanih i usko specijaliziranih kadrova, njihovim stalnim usavršavanjem i stvaranjem visoko motivirajuće radne sredine, koja će ih znati i zadržati’, ali uslijed prijeratne orijentacije Vukovara na velike poslovne sustave, malo i srednje poduzetništvo je bilo slabo razvijeno i zastupljeno, bez obzira na dugu tradiciju obrtništva.

Dodatan uteg razvoju poduzetništva bio je i kasniji početak obnove u Vukovaru u odnosu na ostatak RH. Ipak, zadnjih godina, naročito unazad nekoliko, u gospodarstvu Vukovara uočavaju se ipak pozitivni pomaci, Gradska uprava nastoji podizanjem kvalitete života omogućiti stanovnicima Grada potrebnu infrastrukturu, društvene sadržaje i kroz poticaje na gospodarsko osnaživanje područja osigurati potrebne uvjete za povećanje poduzetničke aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

U čitavom nizu toga spomenimo tek obnovu vrtića, škola, bolnice, uređeni centar i šetnicu uz Dunav, moderni nogometno-atletski stadion i bazen, obnovljen Dvorac Eltz, Vučedolski muzej, Veleučilište Lavoslav Ružička s preko 1.000 studenata, otvoren je i Vukovarski vodotoranj.

Dobri gospodarski pokazatelji – unatoč i usprkos ranije nabrojanom, pa onda i pandemiji korona-virusa- govore kako je, temeljem podataka HZMO-a, u prosincu 2022. godine u Vukovaru bilo 10.571 radno mjesto, što je povećanje u odnosu na prosinac 2021. kada se brojalo 10.310 radnih mjesta, ili za 1.514 radnih mjesta više u usporedbi s 2016. godinom, kada je u Vukovaru ih je bilo 9.057. U listopadu 2023. penje se na – 10.912.  Značajan porast bilježimo i kada je riječ o Vukovarcima zaposlenima u Vukovaru – u prosincu 2016. zaposlenih Vukovaraca u Vukovaru bilo je 4.708, u prosincu 2022. -5.904, što je prilično povećanje zaposlenika.

Kontinuitet porasta zadržava se i kod otvorenih obrta, pa ih do kraja 2022. u usporedbi s 2018. godinom ima 233 više (ukupno 587), a prošlu godinu obilježio je i nastavak potpore Grada Vukovara poduzetnicima i poljoprivrednicima, pa je Vukovar, sukladno analizi FINA-e, nedavno proglašen 2. najuspješnijim gradom u RH prema ukupnim prihodima poduzetnika. 

Vukovar je, uostalom, pokazuju i naše proračunske analize, među gradovima s najvećim izdvajanjima za potpore poduzetnicima. Protekle su godine u proračunu za njih izdvojili 1,1 milijun kuna, no zbog velikog interesa poduzetnika povećali su sredstva i osigurali dodatnih 1,4 milijuna, pa su poduzetnicima na kraju pomogli sa 2,5 milijuna kuna.

Grad Vukovar je osigurao ukupno 344.931,79 eura bespovratnih potpora poduzetnicima ove godine. 

U gospodarstvu Vukovara predvodi prerađivačka industrija koja drži 30 posto u ukupnoj zaposlenosti na području grada, a slijedi ju trgovina, građevina i poljoprivreda.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi na kraju 2022. evidentirana su 433 poljoprivreda gospodarstva, dok ih je 2016. godine bilo 263, a za istaknuti je i kako je sve više zaposlenih u sektoru turizma.

U posljednjih 5 godina broj obrta je porastao za 72 posto, lani je 6 novih tvrtki izgradilo svoje objekte u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, toliko je i novih djelatnosti u poslovnim prostorima VGZ-a unutar koje je u prošloj godini 96 novozaposlenih osoba, a trenutno ukupno posluje 70 poslovnih subjekata s oko 670 zaposlenih na 95 posto prodanog i zauzetog zemljišta.

Pozitivnim brojkama uvelike doprinose mjere Grada Vukovara koje potiču otvaranje novih poduzeća.

Od 2015. do danas izdvojeno je 25 milijuna kuna za potpore poduzetnicima iz gradskog proračuna. Dodamo li tome potpore koje su isplaćene putem FORGV-a, za potpore poduzetnicima s područja Vukovara izdvojeno je preko 60 milijuna kuna. A prije spomenuta Vukovarska gospodarska zona je u nekoliko godina doživjela potpuni preobražaj. Od mjesta koje je bilo zaraslo travom, do mjesta poduzetničkog procvata.

 U 2023. 53 poljoprivrednika iskoristilo je bespovratnih 132.723 eura. Činjenica da su sredstva iskorištena u svega 13 dana govori o uspješnosti mjere koja se kreira upravo u suradnji s poljoprivrednim proizvođačima.

Grad Vukovar je u našim analizama i istraživanjima,  prema podacima FINA-e, nadležnih ministarstava i specijaliziranih agencija, konstantno dio vrha brojnih ljestvica u Hrvatskoj po raznim parametrima, od ulaganja u obrazovanje, mlade i obitelj, broju upisane djece u vrtiće, do primjerice visine ukupnih prihoda poduzetnika.  

-Uz vlastita sredstva trudimo se u Vukovar privlačiti i bespovratna sredstva EU fondova, a brojne mjere koje provodimo usmjerene su upravo na obrazovni sustav što nam u konačnici daje ovakve sjajne rezultate na koje smo ponosni- naglašavaju i često s punim pravom ponavljaju ponosno iz Grada.

Mjere koje provode u sustavu obrazovanja i socijalne politike vidljivo daju i svoj rezultat. U vukovarskoj gradskoj upravi iz demografskih mjera koje  su usvojili izdvajaju naknade za novorođenu djecu koje su 2021. godine povećane pa danas iznose za prvo dijete u obitelji 530 eura, uz dodatnih isto toliko za opremanje novorođenčeta, zatim za drugo dijete 930 eura, a za treće i svako sljedeće potpora iznosi 1.330 eura. Ove godine, s danom 06.11., za 185 novorođenčadi isplaćeno je 199.503,61 eura naknada.

Posljednjih nekoliko godina i gradski dječji vrtići bilježe stalni i kontinuirani porast upisanih polaznika. Pretprošle je godine u vukovarske dječje vrtiće novoupisano 182 djeteta, dok je minule godine taj broj 217, što čini 19,2 posto povećanja.

Pozitivan trend se nastavio i za 2023./24. kada je vrtiće krenulo više čak 68 malih polaznika. U 2022. Grad je za dječje vrtiće izdvojio -13,8 milijuna kuna. Uz EU sredstva idu i projekti dogradnje i opremanja centralnog objekta DV Vukovar I i područnog objekta Mitnica, kojim će se u osigurati dodatni dnevni boravci, uz dodatna mjesta. Bespovratna sredstva iznose 324.905,44 eura, a projekt je financiran iz NPOO-a.

Grad Vukovar godinama osnovnoškolcima (u 2023. -1.770 učenika,190 prvašića) osigurava potreban školski materijal, osigurava se besplatna prehrana svim učenicima u riziku od siromaštva, asistenti u nastavi, za najuspješnije osnovnoškolce i besplatna jadranska ljetovanja.

Kroz srednjoškolsko obrazovanje Grad mlade podupire potpunim financiranjem karte javnog prijevoza i sufinanciranjem karte međugradskih autobusa, ali i stipendiranjem učenika deficitarnih zanimanja s po 400 kuna.

Percipirajući rekordnu inflaciju, odlučili su korigirati iznose stipendije i povisiti ukupan iznos- u novoj školskoj/akademskoj godini osigurano je ukupno 292.307,16 eura u proračunu Grada Vukovara.

Prošle godine povećali su i iznos nagrada za izvrsne studente s 1.000 na 1.250 kuna, a nastavljaju u smjeru nagrađivanja i poticanja izvrsnosti uvodeći i novu mjeru kojom nagrađuju učenike i njihove mentore koji ostvare izvrsne rezultate na državnim natjecanjima.

Za istaknuti je i kako su završeni i radovi na obnovi nove zgrade Veleučilišta. Tamošnji novi i stari stanari mogu uživati najviše standarde obrazovanja preseljenjem u obnovljenu zgradu Radničkog doma. Kada govorimo o cjelokupnom sustavu obrazovanja Grad Vukovar je 2022. godine izdvojio 29,3 milijuna kuna, što je za 3,6 milijuna kuna više u odnosu na 2021.

Vukovar je prvi u RH uveo i jedinstvenu demografsku mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti, a što po korisniku godišnje iznosi 6.300 kuna.

Centar Vukovarsko-srijemske županije, poziciju u Top 10 naše analize ulaganja u socijalnu zaštitu zaslužio je velikim porastom izdvajanja za tu namjenu u Proračunu 2021. naspram Proračuna 2020. – iznosi 3.273.336 kuna (5.163.082 – 8.436.418 kuna). Socijalna osjetljivost Grada očituje se u raznim mjerama koje provodi već dugi niz godina.

Grad Vukovar se u našoj Top 10 analizi za 2021. našao u vrhu i na temelju niza proračunskih izdvajanja po glavi stanovnika – 1. su u RH bili po izdvajanju za sport (1.257 kuna), 3. po ulaganju u obrazovanje (5.891 kuna), 5. po ‘per capita’ subvencijama poduzetnicima (199 kuna).

-Uz redovna sportska izdvajanja, mogu se pohvaliti završenim velikim kapitalnim projektom – novim, modernim gradskim stadionom vrijednim preko 12 milijuna kuna.

Energetski je obnovljena sportska dvorana, a uskoro nas u Vukovaru očekuju i novi sportski projekti – profesionalni tereni za odbojku na pijesku, novi BMX park… kako bi Vukovarke i Vukovarci, osobito djeca i mladi, imali sve preduvjete za zdrav život kroz bavljenje sportom i sportskim aktivnostima.

Uvode se i mjere potpore namijenjene ribarima i turističkim iznajmljivačima. A turizam polako, ali sigurno, postaje Top gospodarska grana. Potvrđuju to turistički podaci s datumom 14.11.

Dolazaka je u 2023. zabilježeno 47.931 ili +48,10 posto, a noćenja- 77.102 (+38,7 posto) u usporedbi s 2022. Do 10.11. u Vukovar je uplovilo 337 brodova- kruzera i 44.610 putnika. Dunavom uplovljavaju gosti iz cijelog svijeta od proljeća sve do kraja prosinca. Najviše ih je iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade i – SAD-a.

U gradu je 80  smještajnih objekata s 1121 ležajem, a ove godine otvorena su 22 nova smještajna objekta. Vukovarske atrakcije zauzimaju visoko mjesto u motivima dolaska, a tu su naravno i brojne manifestacije i festivali koji privlače sve veći broj gostiju u grad (Vukovar film festival – s pregršt filmova i posjetitelja, Dunavfest  Međunarodni dan Dunava, Etno sajam, Festival SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ…), ali i prepoznatljiva etno, eno i gastro ponuda, uz očuvan prostor koji nudi autentičan doživljaj.

Novim sjajnim rezultatima Vukovar je opravdao i prošlogodišnje priznanje kojim je na Danima hrvatskog turizma svrstan među prve tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma u RH.

Nizom projekata i aktivnosti u Vukovaru se mogu pohvaliti i za 2023. Među ostalima: u Vukovaru se provodi pošumljavanje zelenih površina dronom i sadnja mladih sadnica drveća, 100 novih radnih mjesta u avioindustriji, otvoren novi trgovački centar s preko 50 novih radnih mjesta, započela izgradnja pristupne ceste za budući arheološki park Vučedol – jedan od velikih kapitalnih projekata, u tijeku je unutarnje opremanje nove zgrade vukovarskog veleučilišta, kao i projekt ADICA – u park šumi se uređuje šetnica uz Vuku, ali i gradi adrenalinski park, stijena za penjanje 20 metara (u redu najvećih u RH).

U tijeku je i izgradnja BMX parka, postavljanje 12 solarnih panela na javnim zgradama u Vukovaru (6 OŠ, 2 vrtića, tržnica, gradska uprava, bazeni i sportska dvorana). Dječji vrtić Vukovar I proglašen je najljepšim vrtićem u RH u izboru portala Gradonačelnik.hr,  u ITU planu veliki su projekti- izgradnja tenis dvorane, unutarnje uređenje Grand Hotela, unaprjeđenje gradskog prijevoza, obnova Eltzovog magazina i prenamjena u glazbeno-umjetnički centar.


Reci što misliš!