Veliko priznanje
Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2023
Na posebnoj svečanosti u hotelu Esplanade gdje se u utorak 18. travnja okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana uručene su Nagrade najboljim restoranima i chefovima.
Predstavljeno je i šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2023, u kojem je posebno zastupljena Zadarska regija kroz prilog od 10 stranica kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič.
Rezultat je to upravo partnerstva Turističke zajednice Zadarske županije i Gault&Millaua u predstavljanju Zadarske županije kroz tekst i fotografije koje ilustriraju bogatstvo ove regije, kako u namirnicama, tako i u eno-gastronomskoj ponudi.
Naime, nastavno na program razvoja eno-gastro turizma koji je Turistička zajednica Zadarske županije započela u prošloj godini, jedna od ključnih točaka u programu rada za 2023. godinu jest predstavljanje Zadarske županije kao turističke regije kroz eno-gastronomiju.
Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.
Aktivnosti su započete na turističkim sajmovima te su nastavljene kroz zanimljive prezentacije na našim bliskim emitivnim tržištima.
Na gala večeri kojoj su nazočili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, a koji su uručili trofeje mladim talentima, odnosno najboljim restoranima, trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.
Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: Osobito smo ponosni na našega chefa Sašu Begana iz restorana Foša, koji je osvojio trofej Veliki chef sutrašnjice, a s kojim TZ Zadarske županije surađuje na brojnim gastro aktivnostima. Također nas jako veseli uvrštenje brojnih restorana iz Zadarske županije u ovaj važni gastronomski vodič, te se nadamo još većem broju u sljedećim izdanjima.
Istaknimo još kako je Gault&Millau večera najveće godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana, jedinstvena prigoda kad su chefovi - gosti, a vrhunac večeri je dodjela priznanja za njihovu kreativnost.
U vodič Gault&Millau uvršteno je 270 top restorana, 100 POP - popularnih lokala (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) i 100 vina iz cijele Hrvatske te po prvi put i selekcija najboljih maslinovih ulja Hrvatske.
Večeru za 200 gostiju u Smaragdnoj dvorani zajedno su kuhali Paul Ivić, chef TIAN restorana u Beču, Michelin* i 4 toke Gault&Millau Austria i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022.
Vezane vijesti
-
Deveto kolo FAVBET Premijer lige donosi veliki susjedski derbi Zadra i Šibenke. Zbog obnove parketa na Višnjiku rivali će se susresti u Jazinama, dvorani koja pamti brojne velike okršaje dviju momčadi.
-
U nedjelju, 10. studenog 2024. godine u 18,45 sati na dionici državne ceste broj 1, u mjestu Jošani došlo je do naleta na divljač, kada je 57-godišnjak iz Zadra upravljao osobnim automobilom.
-
Izložba pod nazivom "Ljepota različitosti – 18. interkulturalna art - promocija Zadar 2024." otvorit će se u petak, 15. studenog, u 18 sati, u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače u Zadru.
Izdvojeno
-
Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u četvrtak da se četvrtog dana štrajka dijela zdravstvenih djelatnika nastavlja trend smanjivanja broja štrajkaša, te iznio podatak da ih danas aktivno štrajka 504, što je za 64 manje u odnosu na jučer.
-
U petak, 22. studenog u 19 sati u Galeriji Galženica otvoriti će se samostalna izložba kipara Mateja Vukovića.
-
U nedjelju, 10. studenog 2024. godine u 18,45 sati na dionici državne ceste broj 1, u mjestu Jošani došlo je do naleta na divljač, kada je 57-godišnjak iz Zadra upravljao osobnim automobilom.
-
Dok se temperature spuštaju, a noći postaju duže, mnogi od nas primjećuju kako zimi spavamo dulje i teže se budimo.
Reci što misliš!