Veliko priznanje
Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2023
Na posebnoj svečanosti u hotelu Esplanade gdje se u utorak 18. travnja okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana uručene su Nagrade najboljim restoranima i chefovima.
Predstavljeno je i šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2023, u kojem je posebno zastupljena Zadarska regija kroz prilog od 10 stranica kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič.
Rezultat je to upravo partnerstva Turističke zajednice Zadarske županije i Gault&Millaua u predstavljanju Zadarske županije kroz tekst i fotografije koje ilustriraju bogatstvo ove regije, kako u namirnicama, tako i u eno-gastronomskoj ponudi.
Naime, nastavno na program razvoja eno-gastro turizma koji je Turistička zajednica Zadarske županije započela u prošloj godini, jedna od ključnih točaka u programu rada za 2023. godinu jest predstavljanje Zadarske županije kao turističke regije kroz eno-gastronomiju.
Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.
Aktivnosti su započete na turističkim sajmovima te su nastavljene kroz zanimljive prezentacije na našim bliskim emitivnim tržištima.
Na gala večeri kojoj su nazočili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, a koji su uručili trofeje mladim talentima, odnosno najboljim restoranima, trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.
Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: Osobito smo ponosni na našega chefa Sašu Begana iz restorana Foša, koji je osvojio trofej Veliki chef sutrašnjice, a s kojim TZ Zadarske županije surađuje na brojnim gastro aktivnostima. Također nas jako veseli uvrštenje brojnih restorana iz Zadarske županije u ovaj važni gastronomski vodič, te se nadamo još većem broju u sljedećim izdanjima.
Istaknimo još kako je Gault&Millau večera najveće godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana, jedinstvena prigoda kad su chefovi - gosti, a vrhunac večeri je dodjela priznanja za njihovu kreativnost.
U vodič Gault&Millau uvršteno je 270 top restorana, 100 POP - popularnih lokala (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) i 100 vina iz cijele Hrvatske te po prvi put i selekcija najboljih maslinovih ulja Hrvatske.
Večeru za 200 gostiju u Smaragdnoj dvorani zajedno su kuhali Paul Ivić, chef TIAN restorana u Beču, Michelin* i 4 toke Gault&Millau Austria i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022.
Vezane vijesti
-
Počeo je Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru: Maguro i Jadran tuna, Križanović i Cromaris, Antiquus i Burgers & More prvog jutra složili desetke različitih ukusnih ribljih rola, burgera, ražnjića…
-
Sudionici iz cijele Europe – prerađivači vune, industrijski stručnjaci, terapeuti, dizajneri, predstavnici udruga, zdravstveni radnici i zaljubljenici u vunu – okupili su se kako bi dijelili znanja
-
Poljica su dobila novog stanovnika, uhatog, čupavog, razigranog. Na svijet je došao autohtoni "dalmatinski poni", prvi nakon gotovo pola stoljeća
-
Po riječima autora i producenta festivala Aleksandra Kovačevića festival je ove godine posebno posvećen djeci i mladima
Izdvojeno
-
Najavljujemo korizmeni koncert u sklopu programa Županijski dani 2025. pod nazivom Korizmena baština Zadarske županije, koji će se održati u subotu, 12. travnja 2025. u crkvi sv. Frane u Zadru s početkom u 20 sati. Ulaz na koncert je slobodan, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su opremanju Palijativnog odjela Psihijatrijske bolnice Ugljan.
-
Edukativno-turistički centar, smješten na 82 četvorna metra, obuhvatit će tri glavne prostorije: Kuću ojkanja, posvećenu očuvanju tradicijskog pjevanja, konobu koja će prikazivati tradicionalni način života u dalmatinskoj kući, te vatrenicu, prostor za demonstraciju kuhanja na otvorenoj vatri.
-
Ovogodišnje izdanje „Zlatne penkale“ okuplja 28 inozemnih novinara, snimatelja, blogera i influencera iz čak 15 zemalja poput Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Poljske, Francuske,...
-
Završen je regularni dio natjecanja Košarkaške lige srednjih škola Zadarske županije. Kreće Završnica natjecanja u kojoj će sudjelovati četiri najbolje škole
Reci što misliš!