Biznis

natjecanje

Najbolji sommelier - Mate Negulić

Najbolji sommelier - Mate Negulić

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre, završeno je 27. ožujka u dvorcu Morosini Grimani. Domaćin natjecanja bila je Općina Svetvinčenat.

Eliminacijsko natjecanje započelo je u Novigradu, u hotelu Maestral, u srijedu 15. ožujka. Pristupilo je 19 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera.

U polufinale se plasiralo 8 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u dvorcu Morosini- Grimani, nadmetali su se Mate Negulić (Rijeka), Igor Klarić (Hotel Amarin, Maistra, Rovinj), te Josip Orišković (Dvorac Belaj, Belaj).

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina, usklađivanju vina uz odabrano jelo te istakanje magnuma.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a coordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Mate Negulić, 2. Igor Klarić i 3. Josip Orišković

Nagrade najboljima uručili su g. Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a i Emil Perdec, izvršni organizator Prvenstva.

Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI) od 1994. godine. Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.


Reci što misliš!