Biznis

kako stoje ostali?

Ina daje božićnice od 1500 kuna, Janaf 3500 kuna, HNB 1000 kuna

Ina daje božićnice od 1500 kuna, Janaf 3500 kuna, HNB 1000 kuna
Elvir Tabakovic/CROPIX

Božićnice i ove godine stižu na račune zaposlenika državnih firmi i tvrtki u suvlasništvu Republike Hrvatske.

Najviši iznos na koji smo za sad naišli dijeli se u Jadranskom naftovodu (Janafu). Tvrtka poznata po uhićenju bivšeg direktora Dragana Kovačevića pod optužbom USKOK-a za primanje mita pošteno će odriješiti kesu, piše Index

U Janafu božićnice najmanje 3500 kuna

"Pitanje božićnice, kao i ostalih materijalnih prava zaposlenika, regulirano je važećim Kolektivnim ugovorom Janafa d.d. te se postupa sukladno odredbama istog za sve zaposlenike. Božićnica prema Dodatku br. 2 Kolektivnog ugovora iznosi 3500 kn po zaposleniku, koja je ove godine uvećana sukladno povećanju iznosa neoporezivih primitaka temeljem mjera Vlade RH za olakšavanje inflatornih utjecaja na hrvatske građane", odgovaraju iz Janafa.

Tvrtka ima 400-tinjak zaposlenika te preko 50 posto državnog vlasništva u kapitalu.

Bivši direktor Janafa bio je dva puta uhićen, a pisalo se i o tajnom klubu s brojačem novca te o milijunima kuna u prtljažniku automobila.

Ina dijeli božićnice od 1500 kuna naviše 

Božićnice će podijeliti još jedna tvrtka koja se nedavno našla na meti istražitelja, a to je Ina. 

"Svojim radnicima Ina i ove godine isplaćuje naknade i potpore utvrđene važećim Kolektivnim ugovorom: prigodnu nagradu za Božić, tzv. božićnicu, u iznosu od 1500 kuna neto te dar za djecu u visini od 600 kuna neto po djetetu", odgovaraju iz naftne industrije, piše Index

Hrvatska narodna banka daje 1000 kuna 

Zaposlenici Hrvatske narodne banke također mogu očekivati božićnice. HNB u odgovoru otkriva kolike će biti: 

"Hrvatska narodna banka isplatit će zaposlenicima u prosincu o. g. božićnicu u iznosu od 1000 kuna. Prošle godine u prosincu isplaćena je božićnica u iznosu od 700 kuna. Božićnica se isplaćuje u istom iznosu svim zaposlenicima HNB-a (rukovodstvu i zaposlenicima)", poručili su iz HNB-a. 

Zagrebački holding očekuje 1000 kuna božićnice

Božićnice očekuju i druge državne i gradske tvrtke, pa tako i djelatnike Zagrebačkog holdinga. Iz te tvrtke potvrđuju:

"Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora Zagrebački holding će za svoje zaposlenike osigurati božićnicu u iznosu 1250 kuna neto."

HGK nema više božićnice, a HBOR još ne zna 

Hrvatska gospodarska komora pak neće dijeliti božićnice: "S obzirom na prilagodbe uslijed novog Zakona o HGK, HGK ove godine, kao ni prošle, neće isplaćivati božićnice zaposlenicima", poručili su iz HGK.

Zaposlenici Hrvatske banke za obnovu i razvitak još nisu načisto o tome što će biti s njihovim božićnicama. Iz uprave odgovaraju: "HBOR prošle godine nije isplatio božićnicu, a ove godine još nije donesena odluka o istom."

Milanović nema pravo na božićnicu

Božićnicu neće dobiti ni predsjednik Zoran Milanović, doznajemo od njegova glasnogovornika Nikole Jelića.

"Prema javno dostupnim informacijama, a temeljem ranije potpisanog Kolektivnog ugovora između Vlade RH i sindikata, božićnica za državne službenike i namještenike u prošloj godini iznosila je 1.500,00 kuna. Predsjednik Republike, kao ni ostali dužnosnici Ureda PRH, nema pravo na isplatu božićnice", poručuje Jelić i dodaje da pravo na božićnicu ne određuje Ured predsjednika.

Božićnice za državne službenike su porasle s 1500 na 1750 kuna

Jelić podsjeća da se pravo na božićnicu i iznos božićnice za državne službenike i namještenike, pa tako i za državne službenike i namještenike zaposlene u Uredu predsjednika Republike, temelji na Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, piše Index

"Njega sklapaju Vlada Republike Hrvatske i sindikati državne službe u ime svojih članova. Vlada RH i sindikati su 31.10.2022. potpisali Dodatak kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike u kojemu, između ostalog, u članku 2. piše: 'Ugovorne strane su suglasne da će godišnja nagrada za božićne blagdane za 2022. godinu iznositi 1.750,00 kuna'", odgovaraju iz Ureda predsjednika.


Reci što misliš!