Biznis

2,5 milijuna kuna na raspolaganju

Do 6. lipnja provodi se natječaj za sufinanciranje projekata turističkih udruga

Do 6. lipnja provodi se natječaj za sufinanciranje projekata turističkih udruga

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) i ove godine do 6. lipnja provodi natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga, za što je ukupno predvidjelo 2,5 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz MINTS-a.

Ove godine ukupna sredstva namijenjena za projekte udruga u turizmu raspoređena su u dva programa, pa će se tako od ukupno 2,5 milijuna kuna za projekte poticanja razvoja karijere u turizmu izdvojiti 1,5 milijuna kuna, a ostatak za projekte razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu.

Cilj natječaja i dodjele tih sredstava udrugama je osiguravanje dostatnog, kvalificiranog i kompetentnog kadra u svrhu razvoja održivog i pristupačnog turizma, u čemu su, kako ističe ministrica Nikolina Brnjac, strukovne udruge važan partner.

"Naša orijentiranost prema održivom turizmu ogleda se i u dodatnom financiranju razvoja vještina i usvajanja novih znanja koje će predstavljati budućnost struke. Posebna pažnja usmjerava se i na projekte koji će imati komponentu zapošljavanja mladih osoba ili osoba s invaliditetom kako bi konkretno doprinijeli odgovornom i uključivom razvoju turizma", poručila je ministrica povodom tog natječaja.

Na natječaj se mogu javiti strukovne udruge u turizmu i one čije je djelovanje vezano uz izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, a iznos zatraženih sredstava može biti od 40 tisuća do 200 tisuća kuna po projektu.

Pojedini prijavitelj može tražiti najviše do 70 posto vrijednosti projekta i prijaviti samo jedan projekt, pri čemu je poželjno partnerstvo s nekim, ali ne i obvezno, dok će prednost u sufinanciranju imati oni koji za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu mladu nezaposlenu osobu odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području (do 30 godina) te najmanje jednu nezaposlenu osobu s invaliditetom odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području.

Također, prednost će imati i oni koji imaju jednog ili više partnera u provedbi projekta ili pridružene partnere, te oni koji osiguraju više vlastitih i/ili drugih izvora sredstava za provedbu projektnih aktivnosti od minimuma od 30 posto vrijednosti projekta.

Putem natječaja za strukovne udruge, Ministarstvo turizma je od 2016. do 2021. sufinanciralo 95 projekata u ukupnom iznosu od 12,5 milijuna kuna, zaključuju iz MINTS-a.


Reci što misliš!