Biznis

ICT Business

Novinar Dražen Tomić najprodavaniji autor u 2021.

Novinar Dražen Tomić najprodavaniji autor u 2021.

Novinar portala ICT Businessa Dražen Tomić najprodavaniji je autor u 2021. godini na listi od 150 autora čiji su tekstovi u najvećem broju prodani klijentima press cliping agencija, objavilo je u subotu Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Na drugom i trećem mjestu najprodavanijih autora su novinari Novoga lista - Dražen Ciglanečki i Jagoda Marić.

Lista najprodavanijih autora usvojena je na skupštini DZNAP-a na kojoj je odlučeno i o raspodjeli naknada novinarima i fotoreporterima od autorskih prava za 2021. godinu.

Na skupštini su prihvaćeni svi dokumenti potrebni za proširenje licence za prikupljanje naknada od internetskih platformi u skladu sa zahtjevima regulatora.

Poredak najprodavanijih autora za 2021. pokazao je i promjenu trenda:  pojavio se velik broj malih portala čiji su se novinari popeli u poretku najprodavanijih, dok su novinari „mainstream“ medija slabije zastupljeni nego prethodnih godina, što se dijelom može pripisati i sve raširenijoj praksi „zaključavanja“ članaka i naplati medijskih sadržaja na webu.

"Donijeli smo odluku i o proširenju liste najprodavanijih autora sa 150 na 200, a prvi smo put smo formirali i listu od 40 najprodavanijih autora s radija i televizije tako da će sljedeće godine RTV novinari imati svoju posebnu listu", istaknula je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner nakon skupštine DZNAP-a.

Fotoreporteri ne rade poredak najprodavanijih, nego naknade dijele u istom iznosu svim članovima, dodala je.

Skupština je podržala i regionalnu suradnju s kolegama u susjednim zemljama koje još nemaju društva za kolektivnu zaštitu novinarskih autorskih prava.

"Preliminarni kontakti s kolegama iz susjednih država su već uspostavljeni, odlučili smo im pomoći svojim iskustvom  kako bismo uspostavili društva za kolektivnu zaštitu. U planu je da naši članovi ostvaruju naknade za prodana autorska djela i na tim tržištima, i obrnuto",  pojasnila je predsjednica DZNAP-a.

DZNAP je dosad odobrio devet projekata prijavljenih na ovogodišnji natječaj za projekte koji potiču zaštitu autorskih prava i poboljšanje materijalnog i društvenog položaja novinara. Natječaj vrijedan 100 tisuća kuna otvoren je do kraja godine. 


Reci što misliš!