Biznis

#berba

Ove godine siromašniji urod maslina na zadarskom području

Ove godine siromašniji urod maslina na zadarskom području

Kao što je poznato, nepovoljni vremenski uvjeti, proljetni mraz pa iznadprosječne temperature i suša, značajno su osiromašili urod. Na zadarskom području manji je i do 80 posto u usporedbi s prošlogodišnjim.

Berba maslina je već počela, poznati su i prvi randmani ulja, a doznali smo i čemu se maslinari mogu nadati usprkos jako lošoj maslinarskoj godini.

Kao što je poznato, nepovoljni vremenski uvjeti, proljetni mraz pa iznadprosječne temperature i suša, značajno su osiromašili urod. Na zadarskom području manji je i do 80 posto u usporedbi s prošlogodišnjim.  

Maslinari koji imaju što brati mogu se nadati kvalitetnim uljima, prenosi Radio Zadar. Naime, iako je urod jako loš kvaliteta ploda je dobra – doznajemo od maslinara koji su već danima u berbi. Jedan od njih je Željko Vrsaljko, iskusni uspješni maslinar i vlasnik uljare u Nadinu:

- Mi smo zadnjih tjedan dana počeli s preradom. Istina, sama maslinarska sezona ove je godine jako loša. Po komentarima maslinara s kojima se čujemo, koji nas zovu , to će biti, otprilike, nekih 20 do 25 posto uroda od prošle godine.

Kvaliteta ploda, kako smo do sada mogli vidjeti u uljari, je jako dobra, nastavlja Vrsaljko i otkriva:

- Što se tiče randmana ja sam jako zadovoljan s obzirom na ranu berbu, s obzirom na to da je plod još uvijek poprilično zelen, randmani su već sada od 12 do 14 posto, što je jako obećavajuće…

Poznata stara izreka „Mrtvi dan – škale van“ koja označava početak berbe maslina tako polako postaje prošlost. Treba odrediti optimalan rok berbe pridržavajući se svih pravila struke jer, pokazalo se već više puta, u moru svjetske proizvodnje mogu nas izvući samo kvaliteta i znanje.


Reci što misliš!