Biznis

osjećaju se poniženo

Turistički vodiči razočarani prijedlozima zakonskih izmjena i resornim ministarstvom

Turistički vodiči razočarani prijedlozima zakonskih izmjena i resornim ministarstvom
Bojan Bogdanić

Ministarstvo turizma i sporta otvorilo je do 7. veljače javno savjetovanje o izmjenama zakona o pružanju usluga u turizmu, na što su se među prvima javili iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske s ocjenom da je to "besramno ponižavanje baštine, struke i hrvatskih turističkih vodiča".

U pismu medijima poslanom u utorak ujutro, dan nakon objave tog javnog savjetovanja (na stranicama e-Savjetovanje), iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH), uz popis 21 udruge i društava vodiča iz cijele Hrvatske, ističu razočaranje što su kao članovi radne skupine za konačan prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu doznali s web stranica Ministarstva turizma i sporta.

"Od resornog ministarstva očekivali smo poštivanje osnovnih uzusa komunikacije, kao i elementarne pristojnosti u međusobnim odnosima. Međutim, nakon predstavljenih stavova ZDTVH, ni pisma, ni razglednice. Jasno je da im do mišljenja i stava struke nije nimalo stalo. Malo je reći kako smo zabrinuti činjenicom što je Ministarstvo turizma i sporta ovim prijedlogom strane turističke vodiče inauguriralo u hrvatske, bez potrebe bilo kakve edukacije. Nula. Naravno, bez obzira imaju li ili nemaju adekvatnu izobrazbu u svojoj domicilnoj državi. Zamislite, čak ne trebaju vladati ni osnovnim znanjem hrvatskog jezika, što naše Ministarstvo očito nimalo ne brine, jer oni i onako s njima neće imati baš nikakvog kontakta", navode u pismu iz te Zajednice.

"Svaka čast kolegama iz drugih zemalja, ali oni, posve jasno, ne mogu tumačiti hrvatsku povijest, jer nemaju (a kako bi i imali?) toliko potreban osjećaj nacionalne privrženosti i pripadnosti Hrvatskoj", kažu turistički vodiči.

Štoviše, tvrde kako je strancima "dopušteno da svojim načinima tumačenja hrvatske povijesti rade njezinu reviziju po svom slobodnom nahođenju".

Dodaju kako zakon ipak predviđa da bi strani vodiči trebali polagati stručne provjere znanja i prolaziti procedure kao hrvatski kolege samo u slučaju ako bi vodili na zaštićenim lokalitetima.

"To će biti jedina mjesta na kojima će naša država u smislu ovog zakona imati koliko-toliko suverenitet. Međutim, činjenica je da Ministarstvo ima namjeru taj broj zaštićenih lokaliteta znatno umanjiti na ostatke ostataka hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine pravilnikom koji će ubrzo stupiti na snagu", komentiraju predstavnici turističkih vodiča.

Ističu i da Ministarstvo ne poznaje dovoljno profesiju i zakonske propise jer u e-Savjetovanju navodi da u Hrvatskoj ima (samo) 340 aktivnih turističkih vodiča, za što dodaju "da bi bilo smiješno da nije žalosno, jer u RH je više od 5500 vodiča i svi uplaćuju značajna financijska sredstva u državni proračun putem obrta, agencija, udruga, ugovora o djelu odnosno uplaćenih poreza, prireza i doprinosa".

Ukupno gledano, kako naglašavaju u pismu, žalosti što resorno ministarstvo nije prihvatilo nijedan njihov prijedlog uz ocjenu da je time "odbilo poslušati glas struke bez obzira na argumente, navedene modalitete zaštite drugih europskih zemalja te bezrezervnu podršku kustosa, povjesničara i braniteljskih udruga".

Poručuju i da će ustrajati "u goloj borbi za egzistenciju i boriti se svim demokratskim sredstvima".

Iz Ministarstva turizma i sporta na svojim su web stranicama objavili poveznicu/link na to e-Savjetovanje, uz kratki osvrt da se u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu predlaže brisanje odredbe kojom je propisana mogućnost izdavanja vaučera umjesto raskida ugovora za neizvršena putovanja u paket aranžmanu poslije 1. ožujka 2020.

Izdvajaju još i izmjenu odredbi o polaganju posebnog dijela stručnog ispita za turističke vodiče, posebno za svaku županiju te propisivanje obveze registracije pružatelja usluge rent-a-cara i vođenje evidencije sklopljenih ugovora o najmu vozila kroz Središnji registar te omogućavanje pristupa podacima nadležnim tijelima.

Uz to, do 7. veljače na e-Savjetovanju otvorena je i druga tema savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, o obrascu iskaza o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu.