koronakriza
Sigurnost hrane: Cijene prehrambenih proizvoda mogle bi doživjeti tržišni šok
Borba protiv globalne pandemije Covid-19 uzrokuje neviđene nesigurnosti u lancima opskrbe hranom
Prekomjerna opskrba i pad potrošnje te globalna recesija koja prijeti većini zemalja proizvest će tržišni šok s drastičnim padom cijena hrane, zaključak je zajedničkog izvješća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i agencije Ujedinjenih naroda za hranu (FAO). Također, utvrđeno je i da će u sljedećih 10 godina rast ponude nadmašiti rast potražnje uzrokujući da realne cijene većine robe ostanu na istoj ili padnu ispod svoje sadašnje razine.
"Borba protiv globalne pandemije Covid-19 uzrokuje neviđene nesigurnosti u lancima opskrbe hranom, s potencijalnim uskim grlima na tržištu rada, industriji, poljoprivrednoj proizvodnji, preradi hrane, prometu i logistici kao i promjenama potražnje za hranom i uslugama prehrane", ističe glavni tajnik OECD-a Angel Gurría.
Rastuća svjetska populacija i dalje je glavni pokretač rasta potražnje iako se njezini trendovi razlikuju u pojedinim zemljama. Procjenjuje se da će prosječna dostupnost hrane po stanovniku do 2029. dosegnuti oko 3000 kalorija i 85 grama proteina na dan.
Očekuje se da će potrošači u zemljama sa srednjim dohotkom upotrijebiti dodatni prihod kako bi svoju prehranu s osnovnih proizvoda prebacili na onu s većom vrijednosti, odnosno zdravijom i više ekološki proizvedenom. S druge strane, u zemljama s visokim dohotkom povećat će se zabrinutost za okoliš i sve više ljudi će umjesto životinjskih proteina birati alternativne", tvrde iz OECD-a, piše Agroklub.
Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi završiti na otpadu?
U izvješću navode i kako će otvorena i transparentna međunarodna tržišta postati sve važnija za sigurnost hrane, posebno u zemljama koje jako puno uvoze. "Iskustvo je pokazalo da trgovinska ograničenja nisu recept za sigurnost hrane. Potrebna nam je bolja politika, više inovacija, povećane investicije i veća integracija kako bismo izgradili dinamičnu, produktivnu i otpornu poljoprivredu i prehrambeni sektor“, napomenuo je direktor FAO-a QU Dongyu.
KORONAKRIZA
Sigurnost hrane: Cijene prehrambenih proizvoda mogle bi doživjeti tržišni šok EDIT
18.07.2020 16:35
Vijesti.hr
Lajkaj na Facebooku
Podijeli na Facebooku1
Pošalji putem Messengera
Podijeli na Twitteru
Prosljedi putem Vibera
Prosljedi putem Whatsappa
Pošalji mailom
[Sigurnost hrane: Cijene prehrambenih proizvoda mogle bi
doživjeti tržišni šok]
Pixabay
Borba protiv globalne pandemije Covid-19 uzrokuje neviđene nesigurnosti u lancima opskrbe hranom
Prekomjerna opskrba i pad potrošnje te globalna recesija koja prijeti većini zemalja proizvest će tržišni šok s drastičnim padom cijena hrane, zaključak je zajedničkog izvješća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i agencije Ujedinjenih naroda za hranu (FAO). Također, utvrđeno je i da će u sljedećih 10 godina rast ponude nadmašiti rast potražnje uzrokujući da realne cijene većine robe ostanu na istoj ili padnu ispod svoje sadašnje razine.
VEZANA VIJEST
[Poljoprivredni potencijali]
NOVA PRAVILA PODJELE MILIJARDI EURAStrategije EK su dobre prilike
za RH 'ako se na vrijeme pripremimo i dobro isplaniramo'
"Borba protiv globalne pandemije Covid-19 uzrokuje neviđene nesigurnosti u lancima opskrbe hranom, s potencijalnim uskim grlima na tržištu rada, industriji, poljoprivrednoj proizvodnji, preradi hrane, prometu i logistici kao i promjenama potražnje za hranom i uslugama prehrane", ističe glavni tajnik OECD-a Angel Gurría.
Trgovinska ograničenja nisu recept za sigurnost hrane
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
[koronavirus]
NIJE DOBROCrne brojke: U Hrvatskoj je u jednom danu čak 116
novozaraženih od koronavirusa
[Koronavirus]
DA NIJE SMIJEŠNO, BILO BI TUŽNOHrvata testirali na Covid-19, pa
završio na sudu: 'Nemam koronu, ali su mi našli...'
[Koronavirus]
COVID-19Najnoviji podaci lokalnih stožera: Brojke nisu niti malo
dobre! Je li ova županija novo žarište?!
Rastuća svjetska populacija i dalje je glavni pokretač rasta potražnje iako se njezini trendovi razlikuju u pojedinim zemljama. Procjenjuje se da će prosječna dostupnost hrane po stanovniku do 2029. dosegnuti oko 3000 kalorija i 85 grama proteina na dan.
VEZANA VIJEST
[Hrana]
CIJENA ZDRAVLJAKoliko dubina džepa utječe na sadržaj tanjura?
'Hraniti se zdravo postaje sve veći izazov'
"Očekuje se da će potrošači u zemljama sa srednjim dohotkom upotrijebiti dodatni prihod kako bi svoju prehranu s osnovnih proizvoda prebacili na onu s većom vrijednosti, odnosno zdravijom i više ekološki proizvedenom. S druge strane, u zemljama s visokim dohotkom povećat će se zabrinutost za okoliš i sve više ljudi će umjesto životinjskih proteina birati alternativne", tvrde iz OECD-a, piše Agroklub.
Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi završiti na otpadu?
U izvješću navode i kako će otvorena i transparentna međunarodna tržišta postati sve važnija za sigurnost hrane, posebno u zemljama koje jako puno uvoze. "Iskustvo je pokazalo da trgovinska ograničenja nisu recept za sigurnost hrane. Potrebna nam je bolja politika, više inovacija, povećane investicije i veća integracija kako bismo izgradili dinamičnu, produktivnu i otpornu poljoprivredu i prehrambeni sektor“, napomenuo je direktor FAO-a QU Dongyu.
VEZANA VIJEST
[siromaštvo, bacanje hrane]
POMOĆ SIROMAŠNIMAJoš jedan projekt koji je zapeo: Što je 'banka
hrane' i zašto je Hrvatskoj prijeko potrebna?
Očekuje se i kako će se svjetska proizvodnja žitarica povećati za oko 85 posto u sljedećih deset godina, a kao glavni razlog navode veća ulaganja u tehnologiju proizvodnje i bolje prakse uzgoja.
Također, izvješće procjenjuje i da će se do 2024. godine proizvodnja domaćih životinja povećati za 14 posto zbog poboljšanja u hranidbi i ekstenzivnom načinu uzgoja. U dodatnom izvješću naglašavaju i trajnu potrebu za ulaganjem u izgradnju infrastrukture.
Pod pretpostavkom nastavka trenutnih politika i tehnologija, predviđa se da će emisija stakleničkih plinova u poljoprivredi rasti za 0,5 posto godišnje, što upućuje na smanjenje intenziteta ugljika u poljoprivredi. Stoka će činiti 80 posto ovog globalnog povećanja.
"Uz COVID-19, trenutni izazovi uključuju invaziju skakavca u istočnoj Africi i Aziji, kontinuirano širenje afričke svinjske kuge, učestalije ekstremne klimatske događaje i trgovinske napetosti među glavnim silama. Prehrambeni će se sustav također trebati prilagoditi preferencijama potrošača i iskoristiti digitalne inovacije u poljoprivredno-prehrambenim lancima“, zaključuje Gurría.
Izdvojeno
-
Raštika biblijskih dimenzija narasla je u vrtu virskog domaćina Nevenka Kapovića kojeg na otoku Viru svi zovu Veno.
-
U derbiju 17. kola SuperSport HNL-a Hajduk i Rijeka su pred 29.489 gledatelja na Poljudu odigrali 2-2. Hajduk je dva puta vodio, ali se Rijeka oba puta vratila i sačuvala remi ostavši tako i nakon 17 kola bez poraza.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
Reci što misliš!