uz novo izvješće
Borzan: Studija Europske komisije pokazala je da trećina proizvoda ima razlike u kvaliteti
Studija Europske komisije je pokazala da trećina proizvoda u Europskoj uniji ima razlike u kvaliteti, oglasila se hrvatska nova/stara eurozastupnica Biljana Borzan nakon objave najnovijeg izvješća Europske komisije u kojem se navodi kako neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak
'Studija @EU_Commission je pokazala da 31% proizvoda u EU ima razliku u kvaliteti. Razlike su prisutne u cijeloj EU i zato je zakon za koji sam se toliko borila ukinuo diskriminaciju u cijeloj EU! @EU_Commission je ulozila i dodatnih 1,26 mil€ da bi se lakse otkrivali prekršaji', objavila je na svojem Twitteru nova/stara hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan nakon najnovijeg izvješća Europske komisije kako neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak, a na što su žalile zemlje članice iz srednje i istočne Europe.
'Ne, ovo apsolutno nije poraz jer je Europska komisija dala dodatnih 1,26 milijuna eura za daljnja istraživanja o kvaliteti hrane', kratko i jasno je za tportal komentirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan koja kaže kako su dokazali različite kvalitete.
'Možda smo zbog osjećaja građana drugog reda krenuli u dokazivanje, ali se pokazalo kako je različita i lošija kvaliteta istih proizvoda i u nekim zapadnim članicama', objašnjava te dodaje kako to nije 'rat između istoka i zapada' nego borba za ravnopravnost.Podsjeća kako je na posljednjoj sjednici u prošlom sazivu Europski parlament izglasao i zabranu različite kvalitete proizvoda u Europskoj uniji. Tada je kratko poručila: 'Možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni!!!'
Zajednički istraživački centar proveo je istraživanje u 19 zemalja članica, među kojima i u Hrvatskoj, u kojem su proizvodi ispitivani istom metodologijom radi boljeg uvida u problem dvojne kvalitete hrane. Zajednički istraživački centar (JRC), interna znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u studiji skoro 1400 prehrambenih proizvoda.
U devet njih utvrđena su odstupanja u sastavu unatoč istovjetnoj prednjoj strani pakiranja. Usto, za 22 posto proizvoda je prednja strana pakiranja bila slična, a sastav svejedno različit. Nije uočen konzistentan geografski uzorak. Na temelju nove metodologije nacionalna nadležna tijela sada će moći analizirati svaki slučaj posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi, zabranjenih u skladu s pravom EU-a o zaštiti potrošača, navodi Komisija.
U istraživanju su sudjelovale: Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Nizozemska.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremene kiše bit će većinom prijepodne prema jugu Dalmacije gdje može i zagrmjeti.
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
Reci što misliš!