inicijativa iz splita
Panceta postaje zaštićena delicija, moći će se prozvoditi samo u četiri dalmatinske županije
Ako splitska udruga "Dalmatinski pršut" uspije u svojim nastojanjima, dalmatinska panceta smjet će se proizvoditi i stavljati na tržište samo od proizvođača iz četiri dalmatinske županije.
To je jedna od pravnih posljedica proglašenja dalmatinske pancete proizvodom sa zaštićenom oznakom geografskog podrijetla u proceduri koju je udruga "Dalmatinski pršut" ovih dana pokrenula kod Ministarstva poljoprivrede, piše Slobodna Dalmacija.
- Očekujemo da će Ministarstvo poljoprivrede do kraja godine prihvatiti naš zahtjev za zaštitu pancete, odnosno donijeti privremeno rješenje o zaštiti, a onda ide istovrsna procedura u Europskoj uniji, koja će potrajati malo dulje – najavljuje Ante Madir, tajnik udruge "Dalmatinski pršut" i izvršni direktor klastera "Hrvatski pršut".
Madir je, kako je kazao, optimist oko uspjeha cijelog postupka jer su udruga i klaster istovjetan posao već odradili u zaštiti dalmatinskog pršuta kao autohtonog proizvoda.
- Dalmatinski pršut više nitko u Europi, a i šire, ne može proizvoditi po nekoj svojoj tehnologiji, stavljati na tržište ne držeći se osnovnih kriterija i tako pršutu uništavati reputaciju, kvalitetu i povjerenje potrošača. Isto ćemo napraviti i s pancetom – kaže naš sugovornik.
Proizvodnja dalmatinske pancete izvan dalmatinskih županija, ako prođe zahtjev Udruge hrvatskog pršuta, neće biti moguća jer zaštita uključuje, osim propisane tehnologije pripreme i kakvoće, i uvjete proizvodnje, odnosno sušenja i dimljenja kakvi se mogu ostvariti samo u Dalmaciji.
- Europska unija vrlo je stroga, primjerice, u kontroli poštivanja certifikata koji ste već dobili za proizvodnju autohtonog proizvoda. Tako se može kontrolirati svaka serija proizvoda, i ako nije u skladu s odredbama certifikata, sprječava se njezino stavljanje na tržište – napominje Madir.
Kaže da u Hrvatskoj trenutno oko 20 proizvođača radi dalmatinsku pancetu po tehnologiji koju propisuje prijedlog zaštite odaslan Ministarstvu poljoprivrede.
- Mi procjenjujemo da je vrijednost tržišta dalmatinske pancete godišnje negdje oko 100 milijuna kuna. Kilogram pancete po recepturi i proizvodnji za koje tražimo zaštitu je između 70 i 80 kuna – navodi tajnik udruge "Dalmatinski pršut".
- Kao članica Europske unije još uvijek nismo dovoljno iskoristili blagodati koje pruža zaštita geografskog podrijetla i izvornosti. Jedna od pogodnosti je i obveza EU-a da kontrolira zaštitu izvornosti izvan Europske nije. Ako bi, primjerice, netko u Srbiji išao proizvoditi dalmatinski pršut, imao bi posla s EU-om, a ne s našim Ministarstvom poljoprivrede, što je značajna razlika – napominje tajnik udruge "Dalmatinski pršut", dodajući i da postupak zaštite u EU-u odrađuje Ministarstvo poljoprivrede. Što je ipak rasterećenje samog podnositelja zahtjeva.
Na ljestvici zaštićenih delicija unutar EU-a Hrvatska se po broju proizvoda nalazi na 11. mjestu. Jedan od razloga zbog kojih se proizvođači slabije odlučuju za pokretanje spomenute procedure u Bruxellesu je i dugotrajnost postupka.
- Mi smo proceduru zaštite dalmatinskog pršuta gurali deset godina, a dugotrajnost je u najvećem dijelu bila posljedica višekratnih promjena propisa po kojima se procedura provodi – kaže Ante Madir.
Spomenutu proceduru mogu produljiti prigovori koje zainteresirane strane mogu staviti na prijedlog zaštite proizvoda.
Obično je rok za prigovore tri mjeseca od objave odluke o pokretanju postupka davanja oznake zaštićenosti, što znači da je rok u slučaju dalmatinske pancete počeo teći 1. lipnja ove godine.
Bez tantjema
Iako bi se moglo pomisliti da podnositelj zahtjeva za zaštitu autohtonosti proizvoda kod EU ima nekakve neposredne koristi u vidu naknade za svako korištenje imena proizvoda ili slično, to, kako doznajemo od tajnika udruge "Dalmatinski pršut", nije slučaj.
- Dobivanje certifikata za proizvodnju dalmatinskog pršuta ili, vjerujemo, u bliskoj budućnosti, za proizvodnju dalmatinske pancete se plaća, ali to je prihod države čije institucije i kontroliraju ima li netko pravo na proizvodnju i poštuje li pravila zaštite – kaže Ante Madir.
Na popisu proizvoda zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla
Ministarstva poljoprivrede trenutno su, od suhomesnatih
proizvoda, osim dalmatinskog pršuta, slavonski kulen ili kulin,
drniški pršut, baranjski kulen i krčki pršut.
Na istome popisu su i lička janjetina, zagorski mlinci te
poljički soparnik. Dio spomenutih delicija već je dobio
istovrsni 'pečat' izvornosti od Europske unije, a dio je u
postupku dobivanja.
Vezane vijesti
-
Policijski službenici PP Benkovac izvršili su očevid i po prikupljenim saznanjima utvrdili kako je kazneno djelo počinila 44-godišnja državljanka RH
-
Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Križ i Ivanić Grad u smjeru Bregane, vozi se uz ograničenje brzine od 80 kilometara na sat, izvijestio je u subotu ujutro HAK koji moli vozače za pojačan oprez.
-
Dva Canadaira CL-415 gase požar u mjestu Diklo-Kožino u Zadarskoj županiji i jedan helikopter Mi-8 u mjestu Radošić u Splitsko-dalmatinskoj županiji
-
Istarski župan Boris Miletić pozvao je u subotu premijera Andreja Plenkovića da od odgovornih tijela EU zatraži da se epidemiološka slika za Hrvatsku u ECDC sustavu temelji na pojedinačnom stanju svake županije, a ne kao dosad na temelju podijele Hrvatske na četiri statističke regije.
Izdvojeno
-
U ponedjeljak, 3. ožujka u 12h započinje još jedan festival Naraton. Organizator Festivala pripovijedanja Naraton je Gradska knjižnica Zadar.
-
MOST i HSP u Zadarskoj županiji dogovorili su zajednički izlazak na lokalne izbore koji će se održati u mjesecu svibnju 2025.g.
-
Kortizol, hormon koji nam pomaže da se osjećamo budno i energično, doseže vrhunac otprilike pola sata nakon buđenja. Pijete kavu čim otvorite oči? Griješite. Evo kada treba popiti omiljeni napitak!
-
Marko Bošnjak pobijedio je u nedjelju na 26. izdanju Dore, hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, s pjesmom "Poison Cake" te će predstavljati Hrvatsku u svibnju na Eurosongu u švicarskom gradu Baselu.
Reci što misliš!