Biznis

ozbiljno ulaganje

Ulaganje od 200 miljuna kuna u Luku Zadar, kineski investitori zainteresirani

Ulaganje od 200 miljuna kuna u Luku Zadar, kineski investitori zainteresirani

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin putuju u Kinu na poziv hrvatskoga veleposlanstva.Osim što će predstaviti gospodarske mogućnosti Zadarske županije, potpisat će se i povelja prijateljstva s kineskom pokrajinom Hainan.

Kako je potvrdio Siniša Malus iz Kineskog jugoistočno-europskog poslovnog udruženja za Radio Zadar, kroz koji mjesec bi trebalo biti riješeno pitanje strateškoga ulagača u Luku: "U idućih nekoliko godina uložit će se 200 milijuna kuna u Luku Zadar kako bi postala ozbiljan igrač, prvenstveno se tu radi o ulaganju u kontejnerski terminal jer je procjena kako je to u lučkom poslovanju najperspektivnije. Cilj je i da se dio tereta kineskih kompanija, koje sada idu prema luci Koper, usmjeri prema luci Zadar."

Ulaganje u Luku tako je najizglednije, a tu je usko vezan i interes za modernizaciju željezničke pruge Knin - Zadar. Kako je već poznato Kinezi su zainteresirani i za druge investicije na širem zadarskom području. Nakon luke, realizaciji je najbliže ulaganje u poslovnu Zonu Crno, za što postoje i konkretni planovi. Govorimo o kupnji električnih autobusa za Liburniju i otvaranje pogona u zoni Crno gdje bi se proizvodile električne baterije - kaže nam u razgovoru Siniša Malus iz Kineskog jugoistočno-europskog poslovnog udruženja.

Prije tri godine trebala je zaživjeti i direktna linija Zadra s jednim kineskim gradom. Ako je suditi po najavama interes Kineza i dalje je velik i to ne samo za uspostavu direktne linije. Kineski investitori su svakako zainteresirani za projekt širenja zračne luke, što je uvjet za letove Kina - Hrvatska. Također, želja je i uzimanje zadarske Zračne luke u koncesiju.  

S kakvim će se razultatima iz Kine vratiti zadarski gradonačelnik i župan znat ćemo vrlo brzo.


Reci što misliš!