Biznis

održana tri stručna skupa

Održani stručni skupovi u sklopu prvog dana manifestacije Dani hrvatskog turizma

Održani stručni skupovi u sklopu prvog dana manifestacije Dani hrvatskog turizma

Tijekom prvog dana najznačajnije turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koji se ove godine odvijaju u Malom Lošinju na otoku Lošinju, održana su tri stručna skupa na kojima se govorilo o nekima od najaktualnijih tema u hrvatskom turizmu.

Tako su tokom dana predstavljeni trendovi i prognoze za industriju putovanja, analiza poslovanja hrvatskog hotelijerskog sektora te je istaknuta važnost uspostave regionalnih centara kompetentnosti u turizmu na primjeru Baskijskog kulinarskog centra.

Okrugli stol od nazivom „ESF– uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu“ okupio je predstavnike resornih ministarstva i pratećih institucija; državnog tajnika Ministarstva turizma Franu Matušića,  državnu tajnicu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarinu Ivanković Knežević, pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vladu Prskala, Renatu Tomljenović s Instituta za turizam te članicu Uprave Jadranka Grupe  zadužene za ljudske potencijale Ninu Garić Saganić.

Sudionici su raspravljali o važnosti cjeloživotnog obrazovanja te važnosti modernizacije strukovnih obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo kroz centre kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam. Državni tajnik Frano Matušić tom je prigodom podsjetio kako Ministarstvo turizma u suradnji s resornim ministarstvima i institucijama već radi na najboljoj formi i obliku hrvatskih regionalnih centara kompetencija za ugostiteljstvo i turizam kojima je cilj pružiti ono najbolje u tom sektoru te kvalitetno educirati kadar za tržište i za nadolazeće razdoblje.

Cilj ovih centara je osim obrazovanja kadra, inicirati blisku suradnju s poslodavcima u turizmu i ugostiteljstvu. Zainteresiranost pokazuju i predstavnici ugostitelja i vodećih hotelskih grupacija koji  i sami već pravde interne edukacije svojih kadrova u različitim segmentima. Predviđa se otvaranje pet do sedam centara, a put do njihovog pokretanja osnažit će i nužne zakonodavne izmjene u sektoru rada te aktivan rad na promjeni percepcije o ugostiteljskim zanimanjima kao atraktivnim i poželjnim.

Generalni direktor svjetski poznatog Baskijskog kulinarskog centra Joxe Maria Aizega okupljenima je predstavio rad ove visokoškolske ustanove koja se bavi istraživanjem i promocijom hrane uz naglasak na modernom kulinarstvu i novim konceptima povezivanja tehnologije, znanosti i gastronomije.

U sklopu ovog skupa za koje se tražilo mjesto više, okupljeni su imali prilike degustirati kulinarske delicije nastalih u suradnji renomiranog chefa Lionela Levyja nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, šefa kuhinje u restoranu Alfred Keller lošinjskog restorana Alhambra Melkioar Bašić te učenika Srednje strukovne škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Prethodno okruglom stolu „ESF– uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu“ predstavljena je analiza performansi hrvatskog hotelijerskog sektora unazad proteklih šesnaest godina. Osvrćući se na period od 2000. do 2016. godine partner Horwath HTL Croatia Emanuel Tutek predstavio je trendove razvoja hotelskog smještaja u Hrvatskoj. Pri tome je istaknuo kako iako kapaciteti hotelskog smještaja rastu svake godine, a posebice u nekim regijama kao što je Dalmacija gdje od 2005. godine broj hotelskih kreveta povećan za 30 posto, rast smještajnih kapaciteta u hotelima manji je nego li u ostalim vrstama komercijalnog smještaja kao što je obiteljski smještaj, kampovi itd.

Osim toga, istaknuta je važnost hotelskog sektora za ostvarene prihode u turizmu te sve veći udio hotelskog smještaja visoke kategorije. Naime, prema provedenom istraživanju udio hotelskog smještaja od 4 zvjezdice 2016. godine iznosio je 43 posto ukupnog hotelskog smještaja i povećan je za 22 puta u odnosu na 2000. godinu. Na kraju izlaganja naglašena je i važnost hotelskog smještaja za turistički promet, odnosno popunjenost tijekom pred i posezone.

Svečanost otvaranja Dana hrvatskog turizma uveličat će dodjela prvog dijela turističkih nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore koja će se održati večeras. Više od šezdeset nagrada dodijelit će najboljima u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.


Reci što misliš!