isap
U Tinjanu otvoren 11. internacionalni sajam pršuta
Jedanaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta (ISAP), gastronomske manifestacije koja je kroz godine izrasla među najveće, najmasovnije i najvažnije događanje ove vrste u Hrvatskoj, svečano je otvoren u subotu u Tinjanu.
U središtu pozornosti ove manifestacije je istarski pršut, tradicijska istarska delicija koja već nekoliko godina, jedina među svim hrvatskim pršutima, nosi zaštićenu europsku oznaku izvornosti, no uz istarski pršut, na ISAP-u se i ove godine tradicionalno predstavljaju i pršuti iz drugih hrvatskih regija, kao što su krčki, dalmatinski i drniški, koji su zaštićeni europskom oznakom geografskog podrijetla. Osim njih predstavljaju se i proizvođači pršuta iz nekoliko drugih mediteranskih i srednjoeuropskih zemalja poput Italije, Austrije, Slovenije, Španjolske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije, a posebnim promocijskim programima predstavlja se i čuveni talijanski pršut iz Parme, kao partneri sajma.
Izaslanik hrvatske predsjednice, saborski zastupnik Anton Kliman rekao je da "Istrijani 'grabe' svoje prilike, imaju vizije, razmišljaju što raditi, kako raditi i onda krenu u projekte od nule koji se pretvaraju u tako sjajne manifestacije poput ovog sajma pršuta".
"Male sredine 'grabe' svoje prilike i inkorporiraju ih u svoje programe. To je vrijednost istarskog čovjeka i zato je Istra jedna od rijetkih regija odakle se ne odlazi, već se dolazi i ostaje", poručio je Kliman.
Obraćajući se u ime premijera i ministra turizma, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić istaknula je kako je upravo ISAP promijenio Tinjan koji je od ove male općine učinio ovo što je danas - brend za kojeg svi znaju, zbog kojeg svi rado dolaze u tu turističku gastro i eno meku.
"Priča o pršutu uvelike je pomogla Tinjanu da se danas može pohvaliti impresivnim turističkim brojkama. Upravo će ova općina dosegnuti brojku od 70 tisuća noćenja na svojih 144 smještajna objekta", -poručila je Udovičić.
Dodala je kako svaka destinacija u Hrvatskoj jedan je dio cjelovite turističke priče koja je "raznolika, bogata i koja može privući različite segmente tržišta".
"Gastro turizam u Hrvatskoj ima svjetlu budućnost i upravo su to prepoznali u Tinjanu. Kvalitetan proizvod je početak priče, razlog zbog kojeg se gosti vraćaju, a Tinjan je to prepoznao", zaključila je pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić.
Istarski župan Valter Flego istaknuo je da je "Istra nezamisliva bez pršuta, maslinovog ulja, vina i kuće za odmor".
"To su proizvodi koji daju dodatnu vrijednost Istri, a Istra daje dodanu vrijednost tim proizvodima. To je nužan spoj" - zaključio je Flego.
Šampion ovogodišnjeg sajma je pršutarna Dujmović u kategoriji istarskog pršuta te "Euro delikatese" u kategoriji dimljenog pršuta.
Inače, na sajmu tijekom dva dana posjetiteljima se nudi i niz drugih tradicijskih proizvoda Istre i drugih hrvatskih regija, od vina i rakija pa do sira, meda, maslinovog ulja, ekoloških proizvoda.
Vezane vijesti
-
Vodnjanština je već desetljećima područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja koja su rezultat rada vrijednih ljudi te zajedničke vizije i usmjerenosti prema izvrsnosti.
-
-
U organizaciji Udruge Volim Vlašići, u nedjelju, 28. srpnja, na sportskom igralištu u Vlašićima uspješno je održan 7. Sajam otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice".
-
Izdvojeno
-
Subota pretežno sunčana, na Jadranu i vedra te toplija. No, ujutro na kopnu većinom hladno, uz čest mraz i maglu, a na moru lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
Kako to neko nepisano pravilo već godinama piše, jesen i zima nam u kina dovode brojne festivalske laureate i potencijalne kandidate za nadolazeće Europske filmske nagrade, Zlatne globuse, na kraju i same Oskare, a jedan od takvih 'kapitalaca' je definitivno i ''Conclave'' (po naški ''Konklava'')
-
Događaj će se održati u petak, 22. studenog 2024. godine u Centru za kreativne industrije na adresi Put Murvice 3a
-
Košarkaši Zadra očekivano su zadržali savršeni učinak u FAVBET Premijer ligi: u 9. kolu večeras su u Jazinama slavili protiv Šibenke rezultatom 90:64 (34:14, 21:11, 13:17, 22:22).
Reci što misliš!