Biznis

dobra berba

Prihodi od turizma u prvom polugodištu 11,6 posto veći nego lani

Prihodi od turizma u prvom polugodištu 11,6 posto veći nego lani
Bojan Bogdanić

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvom polugodištu 2017. godine prihodi od turizma su iznosili 2 milijarde i 728 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (2 milijarde i 443 milijuna eura) predstavlja rast od 11,6 posto, odnosno 285 milijuna eura.

„Ostvareni prihodi od stranih gostiju u prvih pola godine pokazatelj su nam kako predsezona ima sve veći značaj za hrvatski turizam i kako može potaknuti cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale i brojne nove zračne linije. Kako bismo omogućili razvoj cjelogodišnjeg turizma želimo Hrvatsku dodatno pozicionirati kao avio destinaciju te sam siguran kako će se na tom planu, u prvoj polovici sljedeće turističke godine, pokazati rezultati naših dosadašnjih aktivnosti“ istaknuo je ministar Cappelli.

U drugom tromjesečju, odnosno travnju, svibnju i lipnju 2017. godine prihodi od turizma iznosili su 2 milijarde i 332 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (2 milijardu i 56 milijuna eura) predstavlja rast od 13,4 posto, odnosno rast od 276 milijuna eura.

Udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u u tekućim cijenama iznosio je u 1. polugodištu 2017. godine 12 posto, što u odnosu na isti period 2016. predstavlja rast udjela od 0,7 postotnih poena. Udio prihoda od putovanja – turizma u drugom tromjesečju iznosio je 19,5 posto što je u odnosu na isti period prošle godine porast 1,4 postotnih poena.


Reci što misliš!