Biznis

kvaliteta proizvoda

Borzan: Očekujem da se proizvođači povedu za primjerom HIPP-a i povuku lošije proizvode

Borzan: Očekujem da se proizvođači povedu za primjerom HIPP-a i povuku lošije proizvode

Danas je u Europskom parlamentu hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan predstavila svoje istraživanje o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU. Na iznimno posjećenoj konferenciji govorila je i povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača Vera Jourova, te predstavnici proizvođača i potrošačkih organizacija

"U idućih godinu dana s milijun eura trebao bi se uspostaviti zajednički istraživački centar EU, a s dodatnih milijun financirala bi se nacionalna istraživanja odnosno testiranja proizvoda", obećala je povjerenica Jourova koja je jučer objavila tzv. smjernice za nacionalne vlasti za borbu protiv ovog problema.

Smjernice je komentirala i Borzan: 

"Ovo je prvi dokument Europska komisija napravila na ovu temu. Nažalost nedovoljno je ambiciozan. Nezadovoljna sam jer je očito da postojeća legislativa nije dovoljna i da se mora ići s novim zakonom. Uz to, oni se i dalje forsiraju razlike samo kod hrane, a ja sam svojim istraživanjem dokazala da razlike postoje i kod neprehrambenih proizvoda, u ovom slučaju deterdženata."

Na konferenciji je bio i predstavnik Udruženja brandova Alain Galaski koji je pokušao osporiti istraživanja tvrdeći da su razlike posljedica ukusa potrošača te se nedovoljno komunicira s proizvođačima.

Borzan mu je odgovorila kako su sve faze njenog istraživanja bile objavljivane u medijima te da je pisanim putem komunicirala s proizvođačima. Također, nakon rezultata, HIPP je povukao proizvod lošije kvalitete s hrvatskog tržišta što je jasan dokaz da su rezultati točni, neoborivi i svima dani na znanje.

Predstavnik rumunjske udruge potrošača je kazao da se velike razlike ne mogu objašnjavati kroz preferencije potrošača i da je te proizvode potrebno drugačije nazvati, oglašavati i pakirati.

Češka europarlamnetarka Olga Sehnalova je kazala kako ova tema koja postaje simbolom podijeljene Europe.

"Očekujem da se proizvođači povedu za primjerom HIPP-a i povuku lošije proizvode. Prema mojim informacijama protiv nekih koji krše postojeće zakone RH je već pokrenut postupak. Na početku ovog istraživanja su mi svi govorili da ne ulazim u ovaj projekt, da je to borba Davida i Golijata, da ne mogu nadjačati multinacionalke ali, evo pokazuje se, moje istraživanje je imalo snažan pozitivan odjek i na političkoj razini i među proizvođačima", zaključila je Borzan.


Reci što misliš!