aspira u splitu i zagrebu
Studij gastronomije iskorak za turizam
Hrvatska gastronomija sve se više dokazuje na svjetskim tržištima pri čemu su učinjeni veliki iskoraci, među kojima je prvi međunarodni studij gastronomije u Splitu i Zagrebu koji je pokrenula splitska Visoka škola Aspira, istaknuo je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli na predstavljanju toga studija.
Aspira je prvi međunarodni studij gastronomije u Hrvatskoj pokrenula prošle godine upisom prve generacije u Splitu, a od ove godine studij će se održavati i u Zagrebu gdje se, kao i u Splitu, upisuje 30 polaznika.
Studij traje tri godine, godišnja školarina je između 39 i 42 tisuće kuna, u što su uključeni svi materijali i oprema, studijska putovanja i praksa u domaćim i stranim restoranima i hotelima, slastičarnicama i drugim ugostiteljskim objektima. Program obuhvaća velik broj sati praktične nastave kojih je više nego teoretskih.
Dekan Aspire Alen Jerkunica i njegov otac Milivoj koji su pokrenuli školu, kažu da su studij gastronomije odlučili pokrenuti zbog sve izraženijih potreba tržišta rada za takvim kadrovima i porasta turizma, ali i sve zahtjevnijih gostiju i poslodavaca.
"Riječ je o dobro uhodanom programu s vrhunskim domaćim i stranim predavačima, među kojima su brojni poznati domaći chefovi i slastičari te ekonomski, turistički i drugi stručnjaci, jer je studij zamišljen da stvara umjetnike u kulinarstvu i menadžere, vrhunske kadrove u gastronomiji i enologiji ", kazao je Jerkunica.
Velik interes za studij po njegovim su riječima pokazali brojni vrhunski hotelijeri i restorani gdje studenti obavljaju praksu.
Kazao je i da kod polaznika žele razvijati menadžerske sposobnosti, jer nije dovoljno znati dobro kuhati, nego poznavati proces nabave, 'izdržljivost' i pravu sezonu pojedinih namirnica, upravljanje financijama, osnove ekonomije, više stranih jezika, poslovno komuniciranje, statistiku, sommelierstvo, nutricionizam, gastro trendove i drugo, što su i obvezni i izborni predmeti na studiju.
Ocijenivši studij velikim iskorakom za hrvatsku gastronomiju i tržište rada odnosno lakši pronalazak stručnih kadrova za menadžment u turizmu, ministar Cappelli je kazao da je to znak da se turizam ne događa slučajno, nego da je "itekako organiziran".
"To što Aspira radi dokaz je planske edukacije za turizam i gastronomiju zbog čega nam dolazi sve više turista, pa tako primjerice s jeseni vikendima dolaze u Istru zbog uživanja u hrani, no bilo bi dobro kada bi restorani u jadranskim odredištima bili otvoreni i zimi, a ne da zatvaraju vrata kada završi ljeto", kazao je Cappelli.
Smatra da upravo u gastronomiji Hrvatska može puno ponuditi u predsezoni i posezoni i to ne samo na Jadranu.
Poručio je da je studij dobar primjer za druge škole i studije, jer počiva na dualnom obrazovanju, s puno prakse u i izvan Hrvatske i suradnjom s međunarodnim školama.
Hrvatski turizam po njegovim riječima može nuditi što i drugi, ili iskoracima poput ovog učiniti razliku od ostalih i od dosadašnjih modela razvoja.
Vezane vijesti
-
U predivnom ambijentu Maškovića Han danas je predstavljen projekt MADE IN-LAND koji okuplja ukupno devet partnera iz Jadranskih regija Hrvatske i Italije.
-
Sajam se održava 22. ožujka 2018. u Arsenalu u Zadru, od 11 do 17 sati, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) i Grada Zadra.
-
Ususret Danu otvorenih vrata Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, popričali smo s asistentom odjela, Juricom Bosna. Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru organizira Dan otvorenih vrata koji će se održati 29.siječnja od 10 do 16 sati.
-
Gastronomski turizam vrlo je popularan i nijedno putovanje nije potpuno bez kušanja lokalnih specijaliteta i posjeta novim restoranima. Uz upijanje lokalne kulture i opuštanje u prirodi, svi smo željni uživanja u lokalnim specijalitetima i kušanja autentičnih jela.
Izdvojeno
-
Grad Benkovac je kroz provedbu Intervencijskog plana s ciljem rješavanja problematike stambenog zbrinjavanja svojih građana tijekom 2023. godine izgradio 2 stambene zgrade u ulici Plemena Lapčana na Kaštelu u Benkovcu.
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
Reci što misliš!