Biznis

na bubnju

Todorićevu jahtu "Jana" zainteresirani kupci mogu od sutra vidjeti u zadarskoj marini Tankerkomec

Počela je rasprodaja simbola luksuza i moći obitelji Todorić. Svi zainteresirani kupci od sutra će u zadarskoj marini Tankerkomerc moći razgledati jahtu na kojoj je obitelj ljetovala.

Na toj krmi godinama su ljetovali Todorići, a sada će Agrokorova jahta Jana poslužiti Vladinu povjereniku kao mala kap pomoći u smanjenju dubokog mora dugova.

Tražena cijena jedno cijelo 4 milijuna eura, a od objave poziva u svibnju dosad se javilo 15-ero zainteresiranih kupaca.

I Agrokorov helikopter kojim je Ivica Todorić letio nad svojim pogonima će se prodati, kao i nekoliko luksuznih vozila.

Uz jahtu i helikopter, ipak najveći simbol nekadašnjeg carstva Todorićevih su dvije zgrade na zagrebačkim šestinama, Kulmerovi Dvori. No, Dvori neće na bubanj, ne zato što izvanredna uprava ne bi htjela na njima barem malo zaraditi i tako vratiti dug, već zato što ih je Ivica Todorić već odavno založio tako da se ruska SberBanka već mjesecima pokušava upisati na njih, ali još nisu uspjeli.

(Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Zbog toga su Todorići još upisani kao vlasnici. Istodobno, milijarderi bacaju oko na Agrokorove tvrtke. Najvećeg dioničara i predsjednika OTP banke, Sandora Chanyija – najviše zanima Belje, a i kineski milijarder Hu, koji je već početkom godine razgovarao o ulaganju u Agrokor – pa se povukao nakon kraha – sada opet pokazuje interes.

"Interesiraju ga svi poslovi Agrokora, od Leda, Belja, Konzuma i on osobno misli da su to sve premium biznisi i da imaju veliki potencijal na kineskom tržištu i to je cilj broj jedan, da se ti proizvodi plasiraju u Aziju", izjavio je Mario Rendulić, predsjednik Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije.

Tko će imati moć plasirati – državni upravljači – još ne smiju otkrivati.

... Pojedinačne sastanke nismo u mogućnosti komentirati. Ono što možemo reći je da se sa zainteresiranim investitorima često razgovara i o hipotetskoj prodaji Agrokorove imovine, koja je predmet velikog interesa cijelog niza domaćih i stranih gospodarstvenika…

Interes je logičan bivšem šefu Konzuma.

"Bilo koji novac u tako jednoj velikoj kompaniji kao što je Konzum ili Agrokor je određena vrsta geopolitičkog interesa, međutim mi ne možemo birati u ovom momentu. Kompliment je da netko s druge strane svijeta smatra da Konzum vrijedi, ja isto mislim da vrijedi oko 2 milijarde eura, točnije ne vrijedi sada, ali bude, kada povrati profitabilnost", kazao je Dragan Munjiza, bivši predsjednik Uprave Konzuma.

No prije svega - svi mogući kupci pričekat će dok se ne napravi konačna lista dužnika, trgovački sud objavit će je do kraja rujna.


Reci što misliš!