edukativan projekt
Predstavljen projekt "ZONA – okusi i mirisi Zadra"
Danas je u Impact centru u Zadru predstavljen novi projekt Zadarske županije „ZONA – okusi i mirisi Zadra“.
Radi se o edukativnom projektu temeljenom na multisektorskom povezivanju koji ima za cilj povećati svjesnost populacije Zadarske županije o kulturološkim i gastronomskim vrijednostima te blagotvornim učincima tipičnih autohtonih namirnica zadarskog kraja, kao i važnosti očuvanja tradicionalne mediteranske prehrane.
Na press konferenciji su projekt predstavili Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam, Ivan Hajdić, viši stručni suradnik za školstvo iz Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra te savjetnica ministra poljoprivrede za sigurnost hrane, Jelena Đugum.
Provedba projekta usmjerena je na četiri glavne ciljne skupine – djecu predškolske i školske dobi, ugostitelje i opću populaciju – te je za svaku od tih populacijskih skupina Hrvatski institut za nutricionizam razvio prilagođene edukativne materijale. Na izradi materijala radio je tim od 10 stručnjaka kojim je koordinirala klinička nutricionistkinja Darija Vranešić Bender.
Na stručnom skupu koji je održan nakon press konferencije, okupili su se brojni zadarski ugostitelji i drugi zainteresirani sudionici čiji je posao vezan uz odgoj, obrazovanje i hranu. Na skupu je predstavljeno 12 ključnih namirnica zadarskog kraja: višnja maraska, smokva, češnjak, maslinovo ulje, riba, dagnje, janjetina i jaretina, šokol, paški sir, med, ninska sol te vino i prošek.
Poseban naglasak stavljen je na zdravstvene prednosti konzumacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, umjerenu konzumaciju vina te dvije tipične namirnice zadarskog kraja: plavu ribu i smokvu. Ivica Vlatković, dr.med. na skupu je govorio o zdravstvenim blagodatima konzumacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a Rade Bobanović o vinu. Ljiljana Balorda, dr.med. sa Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije predstavila je zdravstvene prednosti plave ribe, a Petra Brok, mag.nutr. govorila je o nutricionističkim i gastronomskim adutima smokve. Potom je uslijedila kulinarska radionica na kojoj je kuharski tim Gourmet Kalelarge (chef Saša Vranić i slastičarka Mirjana Pilipović) predvođen chefom Marijom Čepekom prikazao pripremu inovativnih jela s tradicionalnim namirnicama zadarskog kraja.
Jelena Đugum, savjetnica ministra poljoprivrede za sigurnost hrane ovom je prilikom izjavila: "Proizvodnja hrvatskih tradicionalnih proizvoda mora biti i glavni adut naše ugostiteljsko - turističke ponude. Važno je da pri tome i mi sami ostajemo ustrajni u zadržavanju tradicionalnog načina prehrane, konzumaciji lokalnih namirnica kao i prenošenju umijeća pripravljanja tradicionalnih specijaliteta. Uz Ministarstvo poljoprivrede, uključivanje regionalne uprave kao što je Zadarska županija, u izradu i provedbu projekata kao što je ovaj, ključan je faktor za pokretanje inicijative u pozicioniranju tradicionalnih proizvoda na tržištu kao i u našoj svakodnevnoj prehrani."
"Prepoznajući značaj mediteranske prehrane Zadarska županija izuzetno važnim za budućnost smatra educiranje najmlađih jer se prehrambene navike formiraju u najranijem djetinjstvu. Na taj način možemo pridonijeti dugoročnoj prevenciji brojnih zdravstvenih tegoba pa i kroničnih bolesti. Uz to kontinuirana edukaciju o karakteristikama i vrstama namirnicama našega kraja s jedne strane igra izuzetno značajnu ulogu u stvaranju i očuvanju našeg kulturnog identiteta, a s druge, pak, strane aktivnost je to kojom se izravno potiče održivi razvoj gospodarstva; kako poljoprivrede i prehrambene proizvodnje tako i turizma.", izjavio je Daniel Segarić, dipl.ing., pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
Blagdan je svete Lucije, zaštitnice dobrog vida i omiljene svetice najmlađih. Još od davnina na ovaj dan djecu bi u čarapama ili ispod jastuka dočekalo suho voće ili slatkiši.
-
Posljednje statistike razvoda opovrgavaju predrasude da su najstabilniji brakovi supružnika koji su proslavili srebrnu svadbu. Razlozi za tzv. "sijedi razvod" su brojni, stručnjaci navode najčešće sindrom praznog gnijezda.
-
Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.
-
Joško Čagalj Jole, omiljeni splitski pjevač poznat po energičnim nastupima i zaraznom veselju, ponovno će razveseliti Zadrane na Adventu.
Reci što misliš!