Biznis

Mirovine

Povišica "novih mirovina" od 4 do 27 posto

Povišica

Dogovor postignut nepun sat prije izvanredne sjednice Vlade

Mirovine tzv. "novih umirovljenika" od prvog će se listopada ove godine ovisno o godini umirovljenja, povećati za 4 do 27 posto. Tako će oni koji su u mirovinu otišli 1999. godine od 1. siječnja iduće godine imati mirovinu veću za 4 posto, dok će oni koji u mirovinu odu do 2010. godine moći odbiti najviše do 27 posto veću mirovinu, dogovorili su danas u Banskim dvorima Vlada i HSU i umirovljeničkih udruga, javlja danas specijalizirani portal Business.hr.

Za to im je trebao cijeli dan napornih i mučnih pregovora, koji su počeli rano jutros, prekinuti oko podneva a nastavljeni i završeni kasno poslijepodne.

Tako će se prosječna mirovina 360.000 novih umirovljenika povećati za 229 kuna, sa sadašnjih 1559 na 1781 kunu. Uvećanje će biti u vidu dodatka na mirovinu, a usklađivat će se dva puta godišnje.Tako će primjerice netko tko je umirovljen u travnju ove godine s mirovinom od 2034 kune dobiti uvećanje od 25,2 posto, što je 512,57 kuna pa će mu mirovina iznositi ukupno 2547 kuna.

Iz državnog proračuna za to će se samo od 1.10.2007. do 1.1.2008. izdvojiti 120 milijuna kuna. No, kako u proračunu ima za tu svrhu samo polovica od 6o milijuna kuna, druga polovica namaknut će se tako da se tih potrebnih 60 miilijuna skine s računa Ministarstva financija i prebaci na Ministarstvo gospodarstva. Zbog toga je Vlada predložila amandman na rebalans državnog proračuna.

Dogovor o mirovinama novih umirovljenika postignut je kompromisom. Jaka delagacija Vlade: premijer Sanader, potpredsjednik Polančec, ministri Šuker i Vukelić te državna tajnica Vera Babić prvo su ponudili povećanje novih mirovina od 4 do 22 posto, no umirovljenici na čelu s Vladimirom Jordanom i Silvanom Hreljom to su "dočekali na nož" tražeći povećanje od 5 do 30 posto.

U nastalom cjenjkanju i nadmudrivanju, Vlada je potom ponudila najviše 26 posto, što su penzići glatko odbili, tražeći jedan postotni poen više. nakon toga razgovori se prekidaju i nastavljaju nakon nekoliko sati pauze, pa je dogovor postignut nešto iza 16 sati, tek nepuni sat prije izvanredne sjednice Vlade koja je izmjene zakona o mirovinskom osiguranju koje se odnolse na nove umirovljenike odmah poslala u hitnu saborsku raspravu, s obzirom da j premijer obećao da će taj problem biti riješen prije ljetne stanke rada sabora.

Veseliti se mogu i korisnici invlidskih mirovina za koje je koeficijent za izračun mirovina s 0,3 povećan na 0,5, odnosno s 0,5 na 0,667.

Donijeta je i odluka o najnižim mirovinama za koje će se sve godine staža bodovati istim koeficijentom - 0,825. Velika je novina i kod prijevremenih mirovina, gdje će umjesto umanjenja od 20,40 posto za pet godina raniji odlazak u mirovinu, Vlada uvesti umanjenje od samo devet posto. Taj dio zakona u sabor će najvjerojatnije u rujnu.

Vlada je inače odbila zahtjev da se mirovine umjesto prema švicarskoj formuli ponovo dva puta godišnje usklađuju s rastom bruto plaća, a odbijena su i izvanredna povećanja za postotak rasta BDP-a dok se mirovine novih i starih umirovljenika u potpunosti ne izjednače.


Reci što misliš!