Biznis

Dionice

DPA: Hrvati u groznici iščekivanja privatizacije T-HT-a

DPA: Hrvati u groznici iščekivanja privatizacije T-HT-a

Hrvatski građani imat će prioritet pri kupnji, ali i institucionalni investitori imaju pravo na svoj dio kolača

Hrvati grozničavo iščekuju inicijalnu javnu ponudu (IPO) Vladinog paketa dionica telekom tvrtke T-HT najavljenu za sredinu rujna očekujući "sigurni dobitak", piše njemačka državna novinska agencija DPA .

U ponedjeljak, 17. rujna, hrvatska Vlada ponudit će između 20 i 23 posto dionica T-HT-a hrvatskim građanima, vjerojatno po diskontnoj cijeni, kaže se u tekstu DPA, u kojem se podsjeća da je dobit građana ulagača prilikom privatizacije Ine, ubrzo bila dvostruko veća od njihova uloga u kupovinu dionica.

DPA napominje da cijena po kojoj će dionice biti ponuđene još nije određena te da stručnjaci predviđaju da će ona biti između 27 i 47 eura za dionicu, ovisno o tome koliko će Vlada biti izdašna. Podsjeća se pritom da su u studenom parlamentarni izbori te da bi cijena koju će Vlada odrediti mogla utjecati na raspoloženje birača.

Njemačka novinska agencija prenosi procjene analitičara Branka Lokina, koji tvrdi da je moguć rast cijene dionica T-HT-a od 30 pa i od 80 posto, te da bi najviši iznos do kojeg će građani moći kupovati dionice po povlaštenim uvjetima (koji sada iznosi 38 tisuća kuna) mogao biti manji ako, što se očekuje, interes premaši ponudu.

Većina hrvatskih građana, pak, dodaje se, izabrat će taktiku "uzmi novac i bježi", unatoč Vladinim motivacijskim mjerama kojima nastoji potaknuti građane da zadrže dionice barem godinu danaHrvatski građani imat će prioritet pri kupnji, ali i institucionalni investitori imaju pravo na svoj dio kolača pa će se tek vidjeti koliki će on biti, piše DPA.

Većina hrvatskih građana, pak, dodaje se, izabrat će taktiku "uzmi novac i bježi", unatoč Vladinim motivacijskim mjerama kojima nastoji potaknuti građane da zadrže dionice barem godinu dana.

No DPA napominje da nisu svi ushićeni nadolazećom privatizacijom. Tu su, kaže se, i doduše prigušena mišljenja nekih analitičara koji upozoravaju da telekom nije toliko atraktivan investitorima koliko je bila nacionalna naftna kompanija.

T-HT je, navodi DPA, u 51 postotnom vlasništvu Deutsche Telekoma, koji ima dosta vlastitih problema, a za razliku od energetskog sektora kojemu pripada Ina, telekom sektor globalno ne stoji tako dobro.

No s druge strane, T-HT bi mogao zadržati svoju praktički monopolističku poziciju u fiksnoj telefoniji kao i poziciju vodećeg internet providera na hrvatskom tržištu, ocjenjuje DPA.

Ipak, u listopadu će se na burzi naći samo dionice iz IPO-a, prenosi DPA riječi Vladina glasnogovornika Ratka Mačeka, dodajući da se kao sljedeći veliki privatizacijski projekt najavljuje privatizacija Hrvatske elektroprivrede.


Reci što misliš!