Biznis

Dioničarstvo

Koja banka nudi najpovoljniji kredit za kupovinu dionica T-HT-a

Koja banka nudi najpovoljniji kredit za kupovinu dionica T-HT-a

Napomena: financiranje kupnje dionica kreditom načelno ne preporučuje

Uvjete kreditiranja kupnje dionica Hrvatskih telekomunikacija do sada su objavile Centar, Podravska i Privredna banka te Vaba banka, koja još nije objavila kamatnu stopu.

Centar, Podravska i Vaba banka ponudit će kredite do iznosa od 38.000 kuna, koliki će biti i maksimalni iznos povlaštenog paketa; dok će PBZ-ov kredit moći iznositi najviše 90 posto iznosa dionica koje klijent odluči upisati, odnosno najviše 34.200 kuna, analizira danas Business.hr .

Rok otplate kredita u PBZ-u i Podravskoj banci iznosit će do 60 mjeseci, s time da obadvije banke nude mogućnost počeka od 12 mjeseci. Centar banka kredit će odobravati na dvije godine, a Vaba na 13 i 48 mjeseci. Centar banka nudi mogućnost otplate u jednakim mjesečnim ratama ili vraćanje samo kamata, a glavnice tek po dospijeću, dok će Vabin kredit s rokom otplate 13 mjeseci biti koncipiran tako da će se glavnica vraćati po dospijeću, a kamate tijekom tih 13 mjeseci.

Osim toga, PBZ-ova naknada za obradu kreditnog zahtjeva iznosit će jedan posto iznosa kredita, a minimalno 500 kuna, dok će ta naknada u Podravskoj banci iznositi 1,9 posto odobrenog kredita. U Centar banci korisnik kredita će u slučaju prijevremene otplate, osim neotplaćenog dijela kredita, morati dodatno platiti 0,5 posto iznosa nedospjele glavnice, dok će oni koji se odluče na kredit u PBZ-u na tekući račun morati deponirati 10 posto učešća.

Do sada je najnižu kamatnu stopu ponudila Privredna banka, a ona iznosi 7,98 posto (EKS od 8,74 posto). Kamatna stopa u Podravskoj banci je 8,9 posto godišnje (EKS od 9,95 posto), a redovna promjenjiva kamatna stopa u Centar banci iznosit će 9,9 posto godišnje.

Valja napomenuti kako su spomenuti krediti među najnepovoljnijima na domaćem bankarskom tržištu te da se financiranje kupnje dionica kreditom načelno ne preporučuje.


Reci što misliš!