Biznis

Industrija

Rast zaliha industrijskih proizvoda

Rast zaliha industrijskih proizvoda

Zalihe industrijskih proizvoda ove su godine veće za 2,3 posto

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u industriji u Hrvatskoj su ukupno na kraju listopada ove godine bile veće za 3,6 posto u odnosu na kraj rujna, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju listopada prošle godine bile veće za 2,3 posto, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Istodobno su za 2,5 posto manje od prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2006.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u rudarstvu i vađenju su u listopadu u odnosu na rujan bile veće za 2,7 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji listopad bile veće za 2,2 posto.

U prerađivačkoj industriji, čiji je udio u strukturi zaliha 95,43 posto, zalihe su u listopadu bile veće za 3,6 posto u odnosu na kraj rujna, a 2,3 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju listopada prošle godine.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, zalihe intermedijarnih proizvoda na kraju listopada bile su u usporedbi s krajem rujna veće za 1,4 posto, energije za 6,9 posto, kapitalnih proizvoda za 3,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,7 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Usporedba na godišnjoj razini, stanja s kraja listopada ove i kraja listopada prošle godine, pokazuje da su zalihe intermedijarnih proizvoda manje za 8,2 posto. Zalihe energije su pak povećane za 34,5 posto, kapitalnih proizvoda za 49,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,5 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto.


Reci što misliš!