Biznis

Brodogradilište u stečaju

Glasovanje o stečajnom planu V. Lenca 11. siječnja

Glasovanje o stečajnom planu V. Lenca 11. siječnja

Stečaj V. Lenca otvoren je u prosincu 2003. Tijekom stečaja prijavljeno je 1,7 milijardi kuna tražbina, osporen je dio tražbina i utvrđene su ukupne obveze od 1,08 milijardi kuna, od kojih se 1,01 milijarda kuna odnosi na tražbine vjerovnika

Skupština vjerovnika Brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju, na kojoj se trebao razmatrati predloženi stečajni plan, održana je danas bez veće rasprave i primjedba vjerovnika, a ročište na kojemu će vjerovnici glasovati o stečajnom planu zakazano je za 11. siječnja sljedeće godine.

Stečajna sutkinja Liljana Ugrin izvijestila je da su primljene tri pisane primjedbe, koje su poslali vjerovnici Brodomerkur, jedan radnik V. Lenca i jedan manji dioničar, a koje je stečajna upraviteljica Ombretta Ilijašić-Belić osporila.

Vjerovnici će za glasovanje o stečajnom planu biti raspoređeni u četiri skupine.

U prvoj su zaposlenici koji će biti u cijelosti namireni, u drugoj su veći vjerovnici, koji će tražbine pretvoriti u udjele, u trećoj oni kojima će 10 posto tražbina biti pretvoreno u udjele, a u četvrtoj oni kojima će 10 posto tražbina biti isplaćeno u novcu.

Na upit predstavnika skupine kooperanata koliku će štetu provedbom stečajnog plana pretrpjeti vjerovnici, stečajna upraviteljica odgovorila je da će biti otpisano ukupno 860 milijuna kuna tražbina s kamatom.

Na pitanje hoće li se tražiti naknada štete od odgovornih osoba kazala je da su sporovi već pokrenuti, a novinarima je kasnije pojasnila da je pri tom mislila na obradu dokumentacije o poslovanju V. Lenca koju provodi Županijsko državno odvjetništvo.

Iz ŽDO su nedavno izvijestili da do sada nisu utvrđeni elementi za podizanje istražnog zahtjeva i pokretanje sudske istrage.

Konačni prijedlog stečajnog plana predan je u studenom ove godine, a u odnosu na prvi, koji je u lipnju poništio Visoki trgovački sud u Zagrebu, u novom su se stečajnom planu razlučni vjerovnici odrekli prava na odvojeno namirenje tražbina i omogućili svim vjerovnicima, uglavnom kooperantima kojima su tražbine bile otpisane, da se namire u dijelu tražbina.

Stečaj V. Lenca otvoren je u prosincu 2003. Tijekom stečaja prijavljeno je 1,7 milijardi kuna tražbina, osporen je dio tražbina i utvrđene su ukupne obveze od 1,08 milijardi kuna, od kojih se 1,01 milijarda kuna odnosi na tražbine vjerovnika, a ostatak na tekuće poslovanje i ostale obveze.

Ako stečajni plan bude prihvaćen, smanjit će se, povećati i ponovno smanjiti temeljni kapital, nakon čega će V. Lenac imati temeljni kapital od 123,08 milijuna kuna, a nominalna vrijednost dionice bit će 10 kuna.

U strukturi dioničara bit će Tankerska plovidba (28,6 posto), Uljanik (28,6 posto), HFP (14 posto), HBOR (11,1 posto), Croatia osiguranje (3,04 posto), Konstruktor Inženjering (2,2 posto) i Privredna banka Zagreb (2,1 posto).

Manje od 1 posto udjela imat će OTP banka, tvrtke R.L.E., REGOS, Negotium i LIST GMBH, Jadranski pomorski servis, Općina Kostrena, Messer-Croatia plin.

Oko 6 posto udjela imat će ostali dioničari među kojima je oko 350 radnika i više od 100 kooperantskih tvrtaka.


Reci što misliš!