Biznis

Potrošnja

Najjeftinije grijanje na ugljen, drva i prirodni plin

Najjeftinije grijanje na ugljen, drva i prirodni plin

Najskuplje se grijati na loživo ulje (cijena mu je posljednjih mjeseci uglavnom rasla jer slijedi cijenu nafte) i električnu energiju

Sve češća poskupljenja naftnih derivata, kao i medijske najave poskupljenja struje, plina i toplinske energije zabrinule su potrošače na početku zime kada je zbog grijanja potrošnja energenata najveća.

Ove će zime, bude li prosječno hladna, grijanje prosječnog stana od oko 60 četvornih metara, ovisno o korištenom energentu i uz njihove sadašnje cijene u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na mjesec koštati između 160 i 1111 kuna, dok će u priobalnom dijelu zbog blaže zime ti iznosi biti dosta manji, kaže za Vjesnik Danica Maljković.

Prema njenu izračunu, najjeftinije će proći oni koji će za grijanje koristiti drva i ugljen. Za zagrijavanje 60 "kvadrata" tijekom cijele zime u kontinentalnom dijelu treba oko 4,8 prostornih metara drva ogrjevne vrijednosti devet megađula po prostornome metru ili oko 2,4 tone ugljena.

Krajem ljeta, odnosno početkom jeseni kad se tradicionalno kupuju ti energenti prosječna cijena ogrjevnog drva bila je oko 250 kuna po prostornome metru, a ugljena 400 kuna po toni. To znači da za cijelu zimu treba potrošiti oko 1200 kuna za drvo (prosječno 200 kuna na mjesec), odnosno 960 kuna za ugljen (prosječno 160 kuna na mjesec).

Nakon tih, posebno u gradovima sve rjeđe korištenih energenata, najjeftiniji je prirodni plin, jer njegova cijena kućanstvima nije povećana već četiri godine.

Grijanje toplinskom energijom iz toplana po cijeni je otprilike u sredini, a najskuplje se grijati na loživo ulje (cijena mu je posljednjih mjeseci uglavnom rasla jer slijedi cijenu nafte) i električnu energiju.


Reci što misliš!