Biznis

Poskupljenja

Uz plin poskupljuju struja i grijanje?

Uz plin poskupljuju struja i grijanje?

Prema novom dodatku ugovora Vlade i MOL-a, građani i tvrtke plaćat će još jednu novu obvezu - troškove skladištenja plina u Okolima

Potpisivanjem dodatka Glavnom ugovoru Vlade i MOL-a, Ini je dopušteno da od Nove godine podigne cijenu plina za 33 lipe po kubičnom metru. Iz HEP-a, najvećeg potrošača plina u Hrvatskoj, neslužbeno doznajemo, cijene električne energije porast će za 7, a toplinske za čak 25 posto, javlja HTV

Koliko će građani morati više platiti plin ovisi o pregovaračkim sposobnostima ministra gospodarstva Đure Popijača. Vlada je, naime, posebnim zaključkom zadužila Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da u roku od osam dana s distributerima plina u Hrvatskoj dogovori što je moguće nižu cijenu marže. Da se nismo odlučili na dodatne pregovore, sigurno bi cijena plina bila i znatno viša, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Prema novom dodatku ugovora Vlade i MOL-a, građani i tvrtke plaćat će još jednu novu obvezu - troškove skladištenja plina u Okolima. Dosad je to plaćala Ina. Od Nove godine plaćat će ih svaki potrošač s dodatnih 5 lipa po kubičnom metru plina. Taj je plin još u vlasništvu Ine, a skladište je otkupila država, koja će i ubirati novu naknadu.

Odgođeno preuzimanje plinskog poslovanja

Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i tvrtke MOL potpisan je danas u Banskim dvorima. Potpisali su ga potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker te glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi u nazočnosti premijerke Jadranke Kosor, mađarskog veleposlanika Petera Gyorkosa, ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović - Dropulić te predstavnika Ine i MOL-a.

Putovima Inina duga

Prema potpisanom dodatku, rok za preuzimanje poslovanja trgovine plinom od strane Vlade odgađa se za 1. prosinca 2010. Nadalje, stranke su se obvezale rješavati pitanja vezana za opskrbu plinom kako bi se izbjegli gubitci tvrtke Prirodni plin te rješavati ostala otvorena pitanja. Također je dogovorena Inina obveza plaćanja naknade za eksploataciju ugljikovodika, koja će se povećavati postupno do 2015. te će 1. siječnja 2015. iznositi 10%, priopćeno je iz Vlade.

Svi drugi najvažniji elementi Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dopune Dioničarskom sporazumu potpisane u siječnju ostaju nepromijenjeni. MOL je sada u položaju Ini osigurati zajam, tako da se 1 milijarda kuna poreznog dugovanja Ine državi može podmiriti do kraja 2009. Prema danas potpisanom sporazumu, ostatak poreznih obveza Ina će platiti do 31. ožujka 2010. Cjeloviti tekst prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a može se naći na internetskim stranicama Vlade www.vlada.hr .

Ina plaća dug državi

Potpisivanjem dodatka rješava se vraćanje Inina duga od 1,2 milijarde kuna. Dogovoreno je da će do 28. prosinca Ina državi uplatiti taj novac. Zatim će Vlada novac uplatiti Hrvatskim autocestama, kako bi one mogle platiti svoje dobavljače. To je za nas važno jer nemamo uvjeta za preuzimanje obveze koja bi se naslanjala na proračun, istaknula je premijerka Jadranka Kosor.


Reci što misliš!