Biznis

Prihodi i rashodi

GfK: Većina kućanstva ima nedostatne prihode

GfK: Većina kućanstva ima nedostatne prihode

Analiza GfK pokazuje da su najmanji prihodi ostvareni u kućanstvima u Lici, Kordunu i Banovini (688 eura), a najveći u Zagrebu s okolicom (1.089 eura)

Više od 70 posto hrvatskih kućanstava u prošloj je godini imalo nedostatne prihode, javlja HTV . Prosječno kućanstvo u 2007. raspolagalo mjesečno s oko 6.370 kuna (887 eura), a prema subjektivnoj procjeni potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih potreba obitelji kreću se na razini od oko 8.900 kuna (oko 1.218 eura). Pokazala je to analiza GfK Hrvatske o kretanju prihoda i troškova u kućanstvima Hrvatske za 2007.

Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku oko 2.550 kuna (330 eura), što znači da su potrebni prihodi u prosjeku za 37 posto veći od ostvarenih.

Analiza GfK pokazuje da su najmanji prihodi ostvareni u kućanstvima u Lici, Kordunu i Banovini (688 eura), a najveći u Zagrebu s okolicom (1.089 eura).

Gotovo tri četvrtine kućanstava ima probleme s pokrivanjem svojih mjesečnih financijskih obaveza. U prosjeku njihova bi primanja trebala biti čak 78 posto veća da bi bili u stanju adekvatno pokriti troškove za sve osnovne životne potrebe, navode iz GfK. Osim troškova za stanovanje i hranu, koje imaju gotovo sva kućanstva, najviše su zastupljeni još troškovi za odjeću/obuću, za telefon (fiksni i mobilni) te prometne troškove - koje ima između 84 i 91 posto kućanstava.


Reci što misliš!