Biznis

Zarada

Najviše zarađuju inženjeri

Najviše zarađuju inženjeri

Gledajući struku, najbolje su plaćeni inženjeri strojarstva i elektrotehnike, i to 23 posto iznad prosjeka

Zaposlenima u Hrvatskoj, pokazalo je to nedavno istraživanje portala MojPosao, visina primanja je i te kako važna. I drugi čimbenici koji motiviraju u poslu, kao što su usavršavanje ili napredovanje, također su samo stepenica prema većoj plaći.

Stoga i uvjerenje da je plaća jedini opipljiv dokaz da netko cijeni njihov rad. No, i to ovisi jeste li muško ili žensko. Naime, muškarci su plaćeni oko 12 posto više od žena, a ako je, uz to, još riječ o inženjeru, ta razlika je još veća.

Gledajući struku, najbolje su plaćeni inženjeri strojarstva i elektrotehnike, i to 23 posto iznad prosjeka. Slijede inženjeri informatike s 20,5 posto većom plaćom od prosjeka, te zaposleni u financijama i bankarstvu koji imaju primanja 15,3 posto veća od prosjeka. Zanimljivo je da su na listi dobro plaćenih i zaposleni u prirodnim znanostima, gdje su plaće 11,8 posto iznad prosjeka.

Spolna diskriminacija prilikom određivanja plaća ne samo da je prisutna na početku radne karijere, nego se taj jaz u plaćama s godinama radnog iskustva još i povećava. Tako prema nekim podacima muškarci imaju u prosjeku čak 18,9 posto veću plaću od žena.

Značajan utjecaj na visinu plaće ima i stupanja obrazovanja. Tako osobe sa završenim fakultetom imaju 49,5 posto veću plaću u odnosu na one sa završenom srednjom školom. Magisterij ili doktorat plaću povećavaju u prosjeku za 86,4 posto, a MBA diploma za čak 144 posto u odnosu na srednjoškolsko obrazovanje.

Oni koji žele veću plaću trebali bi dobro razmisliti i kod kojega će se poslodavca zaposliti, jer podaci pokazuju da su plaće u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu veće za 26,7 posto u odnosu na privatne domaće tvrtke. S druge strane, najniže plaće su u udrugama i to za 4,5 posto.

Što se tiče zanimanja, najniže su plaćeni poslovi iz područja osobne usluge i to 43,1 posto manje od prosjeka, te rad u industriji koji je plaćen 30,9 posto manje od prosjeka. Slijede plaće u sportu i razonodi te zaštitarskoj djelatnosti, koje su za oko 25 posto niže od prosječnih.


Reci što misliš!