Biznis

Minimalac

HUP podržao dogovor o minimalnoj plaći

HUP podržao dogovor o minimalnoj plaći

Zakonom o minimalnoj plaći neće se regulirati pitanje minimalnih plaća prema stručnoj spremi već će se to pitanje razmatrati u bipartitnim pregovorima poslodavaca i sindikata u procesima kolektivnog pregovaranja, u okviru Općeg kolektivnog ugovora

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je kako je Vijeće članova te udruge na današnjoj sjednici podržalo dogovor socijalnih partnera o minimalnoj plaći.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak rekao je da je dogovor za poslodavce važan jer je u njega ušla odredba prema kojoj bi se odmah trebalo započeti s pripremama rješenja za smanjenje poreza i doprinosa, kao i za povećanje neoporezivog dijela osobnog odbitka, što bi se trebalo primjenjivati od 1. siječnja 2009. godine.

Uz to, zaključeno je da se intenzivira rad na izradi strategija kožarske i obućarske industrije, kako bi se s njihovim usvajanjem započelo s primjenom potpora tekstilnoj, drvnoj i kožarsko-obućarskoj industriji, te nekim drugim uslužnim djelatnostima. Za izrijekom navedene tri industrije - tekstilnu, drvnu i kožarsko-obućarsku industriju, uz sustav potpora, primjenjuju se i izuzeća od utvrđene minimalne plaće.

Zakonom o minimalnoj plaći neće se regulirati pitanje minimalnih plaća prema stručnoj spremi već će se to pitanje razmatrati u bipartitnim pregovorima poslodavaca i sindikata u procesima kolektivnog pregovaranja, u okviru Općeg kolektivnog ugovora.

Na sjednici Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) izabrani su i novi članovi Izvršnog odbora HUP-a. U novom sazivu Izvršnog odbora poslodavaca sudjelovat će, uz predsjednika Damira Kuštraka (Agrokor) i dosadašnjeg člana Ivicu Mudrinića (T-HT,) novoizabrani članovi - Jure Radić (IGH), Ante Jerković (Atlantska plovidba), Miho Glavić (AWT International), Zdenko Adrović (Raiffeisenbank Austria) i Davor Zidarić (Centrometal).


Reci što misliš!