Biznis

Valuta

Slovenske mjenjačnice: Uzimaju 100 eura za samo 680 kuna

Slovenske mjenjačnice: Uzimaju 100 eura za samo 680 kuna

Kad ti stranci prijeđu u Hrvatsku, primjerice na Pasjaku i Rupi, i dođu u Rijeku, 'živi se pojedu' kada vide da za jedan euro mogu dobiti 7,20 kuna

»Ovo vam je posljednja prilika da u Europskoj uniji promijenite eure u kune!«, savjet je koji Slovenci upućuju stranim turistima koji su na proputovanju kroz njihovu zemlju prema Hrvatskoj.

Slovenci već godinama duž prometnica od njihovih nekadašnjih graničnih prijelaza s Austrijom i Italijom, pa sve do granice s Hrvatskom drže mjenjačnice, na koje upozoravaju veliki plakati sa spomenutom porukom o mijenjanju eura u kune.

I na taj način naši susjedi žele što više otrgnuti od hrvatskog turističkog kolača, kad već strance u većem broju ne uspijevaju primamiti svojom turističkom ponudom. U tim slovenskim mjenjačnicama eure u kune mijenjaju po 'konobarskom' tečaju, odnosno za jedan euro 6,80 do sedam kuna. Treba reći da tom slovenskom 'globljenju' nasjedne poprilično inozemnih turista, posebice onih iz skandinavskih zemalja, te Francuske i Belgije.

Kad ti stranci prijeđu u Hrvatsku, primjerice na Pasjaku i Rupi, i dođu u Rijeku, 'živi se pojedu' kada vide da za jedan euro mogu dobiti 7,20 kuna.

Ako ste se našli u situaciji da vas zaustavi slovenska policija i pritom vam odredi kaznu za prebrzu vožnju ili neki drugi prometni prekršaj, a vi nemate dovoljno eura da bi platili svoju 'otkupninu', uputit će vas u točno određeni ugostiteljski objekt ili mjenjačnicu gdje će vam promijeniti kune.

Naravno, po iznimno nepovoljnom tečaju, ali - nemate izbora. Ta 'suradnja' između slovenske policije i tamošnjih ugostitelja i mjenjačnica dosta je dobro uhodana, ako je suditi prema riječima naših vozača koji su doživjeli takve situacije. Doduše, i na nekim našim otocima euro se ovoga ljeta mijenja po 'mršavih' sedam kuna, ali većina mjenjačnica na našoj obali trenutačno ima tečaj od 7,15 do 7,20 kuna.

Jer, strani turisti vrlo pažljivo mijenjaju euro i druge valute u kune i to ne u većoj vrijednosti od 200 ili 300 kuna.

Slovenci potom te eure u velikoj mjeri ilegalno unose u Hrvatsku te ih u našim mjenjačnicama mijenjaju u kune, te pritom zarađuju oko 200 do 300 kuna na 1000 eura. U Trstu kune također mijenjaju po 'konobarskom' tečaju, a to je od 6,8 do sedam kuna za euro, ali rijetki su naši građani koji uopće dolaze u taj grad, a kamoli da po nepovoljnom tečaju mijenjaju kune.

Jedanaest srpskih dinara za - jednu kunu

Srpskog dinara nema na tečajnim listama u hrvatskim mjenjačnicama, a ne kupuju ga ni ulični mjenjači, iako je dosta velika ponuda, ali i potražnja, za tom valutom. Dinar često pokušavaju promijeniti turisti iz Srbije, koji su iznenađeni činjenicom da to ne mogu učiniti u našim mjenjačnicama. Jer, s druge strane, određeni broj beogradskih mjenjačnica mijenja kune. Dinare u hrvatskim mjenjačnicama nerijetko traže i naši građani koji imaju namjeru putovati u Srbiju. Trenutno jedna kuna vrijedi 11 srpskih dinara. Do početka ovog ljeta u Srbiji je jedan euro vrijedio 80 dinara, a sada 76 dinara, uz obrazloženje da Srbija tim povoljnijim tečajem želi privući što više turista.

Rijeka: Sve traženija bosanska marka

U hrvatskim mjenjačnicama ovoga ljeta iznimno je tražena i bosanska konvertibilna marka, koju, primjerice, riječke mjenjačnice trenutno kupuju po 3,60 kuna, a prodaju po 3,82, ali te »robe« nema dovoljno. Prije svega zanimljiva je onima koji trguju s BiH te poduzetnicima koji zapošljavaju radnike iz BiH te ih plaćaju u konvertibilnim markama. U BiH, pak, jedna marka vrijedi četiri kune.


Reci što misliš!