Biznis

Previsoke cijene

Hrvatske nekretnine među najskupljima u svijetu

Hrvatske nekretnine među najskupljima u svijetu

Najskuplje bi vas koštao stan u Monaku, točnije u Monte Carlu gdje jedan metar kvadratni košta nevjerojatnih 47 578 američkih dolara

Liberalizacija hrvatskog tržišta nekretnina pokrenula je različite teme pada prodaje ili eventualnog porasta cijena stanova u Hrvatskoj, no svatko zaboravlja na činjenicu kako je Hrvatska među skupljim zemljama svijeta, prenosi Totalportal.hr.

Prema podacima specijaliziranog portala za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene u hrvatskim gradovima trenutno su previsoke za strance i dođe li do bilo kakve promjene u cijeni Hrvatska će biti preskupa.

Iako smo i do sad znali kako je Hrvatska među skupljim zemljama sada smo dobili i službenu potvrdu. Naime, on-line tvrtka za istraživanje nekretnina Global Property Guide svrstala je Hrvatsku među najskuplje svjetske nekretnine u 2009. godini, gdje ona zauzima 57. mjesto.

Naši prekomorski susjedi u Italiji po skupoći nekretnina zauzimaju visoko deveto mjesto. Najskuplji talijanski grad je Rim, gdje za metar kvadratni trebate izdvojiti 9 166 dolara.

Ipak ni u Italiji nisu sve nekretnine toliko skupe. Duplo jeftiniji od glavnog grada Italije je Milano gdje je cijena metra kvadratnog oko 4 000 dolara pa je Milano na 32 mjestu po skupoći svjetskih nekretnina.

Jeftinija od Italije, ali ipak skuplja od Hrvatske je Slovenija, točnije Ljubljana dok su ostali susjedni gradovi Beograd, Sarajevo i Budimpešta u zaostatku, odnosno jeftiniji od Hrvatske.

Na svjetskoj listi Budimpešta, iako je članica Europske unije, je jeftinija od Zagreba i od 112-ih zemalja ona je postavljena na 70. mjesto.

Najskuplje bi vas koštao stan u Monaku, točnije u Monte Carlu gdje jedan metar kvadratni košta nevjerojatnih 47 578 američkih dolara.

Znači, da s hrvatskom prosječnom plaćom morate raditi nekoliko godina kako bi otplatili metar kvadratnog stana u Monaku. Najjeftinija prosječna cijena metra kvadratnog zabilježena je u Egiptu (574 dolara).


Reci što misliš!