Biznis

Ribolov

Završila sezona izlova tune

Završila sezona izlova tune

Najveće smanjenje flote dogovorile su najistaknutije ribolovne zemlje, pa će tako Italija smanjiti svoju flotu za 19 brodova - na 68, a Francuska će se riješiti osam brodova te će ih imati ukupno 36

Sezona lova na plavoperajnu tunu službeno je počela u travnju, a završila u ponedjeljak,  dva tjedna ranije nego prošle godine. Istodobno, Europska komisija smanjila je kvote za izlov za ukupno 27 posto, prenosi HRT . Također je dogovorila smanjenje lovnih kapaciteta za ribarske brodove s plutajućim mrežama.

Najveće smanjenje flote dogovorile su najistaknutije ribolovne zemlje, pa će tako Italija smanjiti svoju flotu za 19 brodova - na 68, a Francuska će se riješiti osam brodova te će ih imati ukupno 36. Od ostalih zemalja članica EU samo će Španjolska i Malta zadržati nepromijenjene, manje flote za lov na tunu, a Grčka se nedavno riješila posljednjih brodova za lov tune.

EU je također odlučio zamrznuti kapacitete farmi tuna, uglavnom na Malti, i pooštriti inspekcije na moru kako bi se izbjegle prijevare u sklopu kojih ribarski brodovi prodaju ulov farmama prije dolaska u luku, rekao je neimenovani dužnosnik EU-a.

Dužnosnici iz Bruxellesa procjenjuju da bi tek smanjivanje flota za dodatnih 10 brodova pomoglo eliminirati prekomjerni izlov. Lobistička skupina Oceana tvrdi pak da je problem mnogo ozbiljniji, zahtijevajući trenutačno zatvaranje te grane budući da je populacija tune osuđena na propast čak i ako ribarska flota u cijelosti prihvati dogovorene kvote i mjere upravljanja lovom.

 


Reci što misliš!