Biznis

Zakonsko uporište

Sindikati: Plaću na ruke jer nas banke deru!

Sindikati: Plaću na ruke jer nas banke deru!

Kako su i nakon apela "s vrha" banke neumoljive te ne spuštaju kamate, a kroz hrvatski džep sve češće puše propuh, Sindikat državnih službenika odlučio je predložiti novu antirecesijsku mjeru

Sindikati su osmislili novu antirecesijsku mjeru ili točnije 'borbeni put' koji će utjecati na banke da razmisle o kamatama. Za svoj prijedlog, tvrde, imaju i zakonsko uporište, javlja Net.hr

Kako su i nakon apela "s vrha" banke neumoljive te ne spuštaju kamate, a kroz hrvatski džep sve češće puše propuh, Sindikat državnih službenika odlučio je predložiti novu antirecesijsku mjeru.

Točnije, predlažu isplatu plaća, ne preko bankovnih računa nego u platnim vrećicama. Tvrde pak da za to imaju i zakonsko uporište.

"Dužničko ropstvo građana i nezasitnost banaka kad je riječ o profitu Vlada bi mogla riješiti odgovarajućom primjenom odredbe članka 90., stavka 3. Pravilnika o porezu na dohodak koji omogućuje isplatu plaće u gotovu novcu mimo žiroračuna", pojašnjava tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar.

K tome napominje kako građani sami mogu birati na koji bi način željeli primati plaću.

Sindikalisti smatraju da bi banke takav postupak, kojim bi im se smanjili priljevi, natjerao da razmisle o smanjenju kamata na kredite.

"Nije riječ o arhaizmu, nego o vrsti 'građanskog neposluha' prema bankama i provedba te mjere nije nelegitimna. Nije to isplata u sivoj zoni, nego bi se normalno uplatili svi porezi i doprinosi, a na isplatnom listiću sve bi bilo transparentno", objašnjava pak savjetnik NHS-a Goran Bakula.

Prijedlog takve mjere stigao je već i do Ekonomskog vijeća, no nitko od članova niti iz Ministarstva financija o tome još ne želi progovoriti, piše Večernji list


Reci što misliš!